Edin Forto najavio smjene u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo zbog “lošeg upravljanja”

 

 

Ministarstva u novom sazivu činit će, kako kaže, i neki ministri iz prethodne vlade.

“Ono što mogu potvrditi jeste da će se u Vladu Kantona Sarajevo vratiti Lejla Brčić koja je u prethodnom mandatu bila u Ministarstvu pravde i uprave. Neka od imena koja se još spominju su Adnan Šteta i Admir Katica. Trebamo sačekati još dodatne potvrde i informacije. Pregovori oko kompletiranja će se nastaviti u narednim danima”, rekao je Forto.

Kada je riječ o prvim zadacima sa kojima će se nova vlast u Kantonu Sarajevo morati suočiti svakako je i pitanje pandemije i stanja zdravstvenog sistema. Edin Forto je istakao kako je stanje u primarnom zdravstvenom sistemu katastrofalno.

“Ne živimo u vremenu kao kada sam prvi put imenovan. U vremenu smo pandemije koronavirusa. Prvi potez mora biti rješavanje primarne zdravstvene njege. Šokantno je kako se ta institucija (JU Dom zdravlja KS op.a.) vodi. Moram naglasiti da medicinski radnici čine sve što mogu, ali upravljanje tom institucijom je izrazito loše. Prvi potezi će biti smjene u toj instituciji”, rekao je Forto.

Kada su u pitanju ekonomski problemi, Forto je istakao kako prava kriza tek slijedi.

“Većina koja me imenovala proširila je program koji smo imali prije dvije godine. Razlika su mjere koje trebaju da saniraju posljedice pandemije koja nas je zadesila. Ekonomska kriza će nas zadesiti u 2021. godini. Ova kriza će tada pokazati pravo lice i po nekim procjenama budžet Kantona Sarajevo bit će kraći za 150 miliona KM. Puno će se teže raditi razvojne stvari i potaknuti privatni sektor. Teško je vrijeme pred nama”, naglasio je Forto.

Leave a Comment