Erdogan Siriji: Ako se ne povuku, neće im glava ostati na ramenima

 

Gubici koje su sirijske snage pretrpjele u napadima Turske i pobunjenika su samo početak, rekao je turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan je zatražio da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila TurskaEPA – Arhiva

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je u ponedjeljak da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska, upozorivši da su gubici koje su sirijske snage pretrpjele u napadima Turske i pobunjenika “samo početak”.

 

“Ljudski gubici i gubici u opremi [sirijskog] režima su samo početak. Ako se ne povuku do granica koje je odredila Turska što je prije moguće, neće im glava ostati na ramenima”, rekao je on u govoru u Ankari, prenosi Tanjug, pozivajući se na agencije.

Govoreći o turskoj operaciji u Idlibu, koja je počela 27. februara, upozorio je da će vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pretrpjeti teške gubitke, dodaje AP.

‘Mete nisu Rusija i Iran’

“Pokrenuli smo operaciju nakon što je 34 naša vojnika ubijena u Idlibu. Nećemo ostaviti bez odgovora nijednu kap krvi naših mučenika koja je tamo prolivena. Već smo nanijeli najveću ikada štetu režimu i ove žrtve su za njega samo početak”, naveo je Erdogan.

Naglasio je da ni Rusija, ni Iran nisu mete Turske u Siriji, dodaje agencija Tass.

“Turska ne cilja ni na Rusiju, ni na Iran u Siriji. Mi samo uništavamo elemente [Assadovog] režima”, kazao je Erdogan.

Dodao je da očekuje da druge zemlje pokažu poštovanje prema stavu Ankare, navodeći da je učešće u borbenim situacijama u Siriji bila volja naroda, a ne lični izbor rukovodstva te zemlje.

Erdogan je rekao da Turska nema pretenzije prema sirijskoj teritoriji, niti planove da tamo napravi uporište.

Leave a Comment