Film Jasmile Žbanić o Srebrenici nagrađen višeminutnim aplauzom na festivalu u Veneciji

 

Danas je u 16:45 sati u Veneciji premijerno prikazan film o Srebrenici i ratu u Bosni i Hercegovini. Radnja filma prati prevoditeljicu Aidu, koja radi u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uvjerena je da su barem oni koji su ušli u bazu sigurni.

Film je nagrađen višeminutnim aplauzom publike, a ekipa filma se nakon završetka poklonila i zahvalila prisutnima.

Podsjećamo, Žbanić je danas prisustvovala press konferenciji u Veneciji, te je ovom prilikom objasnila kako je veoma sretna što ima priliku prisustvovati 77. izdanju Venecijanskog film festivala.

“Kada je riječ o filmu ‘Quo Vadis, Aida’ mi smo željeli ispričati priču o ženama koje su u izgubile svoje sinove, muževe, članove porodice. Neke žene su izgubile čak 16 članova svoje porodice u ratu u BiH. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene, na osnovu njihovih priča, i svemu onome što sam pročitala o njima, kako su živjele tada i kako žive sada”, rekla je Žbanić.

Scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković, Johan Heldenbergh i Raymond Thiry danas su prije premijere prošetali crvenim tepihom filmskog festivala u Veneciji. Pjesme “Što te nema” i “Ružo moja” u interpretaciji Amire Medunjanin pratile su ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Leave a Comment