Godinu dana nakon pokretanja proizvodnje Almy Metalno napravilo peć za Boeing

 

U pogone nekadašnje kompanije Metalno Zenica prije godinu dana, nakon kupovine imovine, ušla je zenička kompanija Almy koja je osnovala firmu Almy Metalno i zaposlila 50-ak radnika. Za godinu dana uspjeli su ostvariti kontakte s firmama iz Tešnja i Austrije te kao saradnici napraviti prve velike proizvode za svjetske kompanije, a među prvima je i Boeing.

Radi se o peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala težine 170 tona po narudžbi kompanije Ebner iz Linza, a proizvod je napravljen preko sestrinskih kompanijq Water Jet Has i Ćosićpromex GmbH u pogonima Almy Metalno.

“Ovo je peć za proizvodnji i učvršćivanje materijala za firmu Boeing koji sirov materijal stavlja u ovu peć i dobiva tvrdoću koju treba za svoju proizvod. Firma Ebner postoji 70 godina i jedna je među rijetkima u svijetu koja proizvodi ove peći. Sve je proizvedeno u BiH i ovo je sto postotno bh. proizvod”, kazao je Albin Gutić uime firme Ćosićpromex GmbH te dodao da prave proizvode i za Siemens te da će u narednim mjesecima isporučiti još dvije peći.

Ismet Begić uime kompanije Almy Metalno je kazao da je sretan što su nakon godinu dana uspjeli dići preduzeće iz pepela i preko partnera dogovoriti vrijedne investicije.

“Pokušavamo s prijateljima dignuti ovu firmu iz pepela i ovo je dobar posao. Bilo bi ovo u većem obimu da nema koronavirusa jer smo svi zaustavljeni. Oprema je ovdje već dva mjeseca i danas je taj dan kada iz ovih pogona izvozimo prvi bh. proizvod nakon dugo vremena”, kazao je Begić.

Dodao je kako Almy Metalno ima kapacitete i za proizvodnju rudarske opreme te da bh. rudnici trebaju snage usmjeriti ka domaćim proizvodima, a ne naručivati iz inostranstva.

“U toj hali, u bivšoj državi, proizvodila se oprema za sve rudnike. Ne znamo kome je u interesu da se oprema za rudnike nabavlja izvan BiH, ali pokretanjem pogona bi zaposlili još dosta mladih ljudi, inžinjera, koji bi ostali u Zenici, a ne išli van države. Sve je ostalo na državi”, pojasnio je Begić.

U kompaniji Almy Metalno danas radi 50-ak ljudi, a planovi vlasnika jesu da dođu do brojke od 800 ljudi, koliko ih je nekada radilo u ovim pogonima kada je Metalno izvozilo za cijeli svijet.

Peć težine 170 tona bit će opremljena sa šest kamiona specijalnog transporta te deset šlepera prateće opreme.

Leave a Comment