Građani Novog Pazara zbog korone koriste Facebook za poziv u pomoć, vlast smiruje situaciju

 

Građani Novog Pazara zbog korone koriste Facebook za poziv u pomoć, vlast smiruje situaciju

Foto: Screenshot/Klix.ba

 

Kako piše Blic, veliki skok novozaraženih u tom gradu zabilježen je i u subotu, kada je od početka epidemije evidentirano 446 osoba pozitivnih na virus korona, što je za 48 više u odnosu na petak, 26. juna.

Navodi se da oko 100 ljudi ima tešku kliničku sliku, a situaciju ilustruje činjenica da u Novi Pazar stižu ljekari iz drugih zdravstvenih ustanova širom Srbije kako bi pomogli u liečenju pacijenata, što je potvrdio direktor novopazarske Opšte bolnice Meho Mahmutovć.

Ipak, Mahmutovć se nada da će taj broj sada stagnirati.

“Ministarstvo zdravlja u petak je poslalo eksperte, sve vrijeme sarađujemo i sistem je počeo da funkcioniše. Stigli su stručnjaci iz oblasti infektoloških bolesti, pulmolozi, a danas stižu anesteziolozi. Imamo veliki broj teških pacijenata koji su se zarazili za kratko vrijeme, naša bolnica je mala i bili smo u haosu”, rekao je Mahmutović za Tv Prva.

Mahmutovć kaže da nisu tačne informacije na društvenim mrežama o tome da nema kiseonika, regulatora i lijekova i dodao da svega toga ima dovoljno u bolnici.

Građani pozivaju u pomoć

Ipak, građani Novog Pazara koristeći COVID platformu društvene mreže Facebook koja funkcioniše slično kao ranije uspostavljeni sistem dojava o terorističkim napadima i zemljotresima, odašilju poruke da gradu nedostaje ljekara, da se među stanovništvom širi panika te da zdravstveni sistem ne može da podnese broj oboljelih.

Foto: Screenshot/Klix.ba

Foto: Screenshot/Klix.ba

 

Građani su zabrinuti i zbog dostave limenih sanduka za umrle, a iz gradskog kriznog štaba tvrde da je riječ o predostrožnosti i očekivanim radnjama kada su u pitanju epidemije.

U međuvremenu, Krizni štab Novog Pazara uveo je niz dodatnih mjera na teritoriji grada – usvojena je odluka o zabrani rada obdaništa, rad dečjih igraonica i penzionerskih klubova. Ograničen je radugostiteljskih objekata i kladionica do 19 sati.

Odazvalo se Sarajevo

Povodom dramatičnih vijesti koje stižu iz Novog Pazara u kojem vlada haotična
situacija zbog velikog broja oboljelih, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je putem videolinka razgovarao sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcom.

“Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju.  Uz
iskrenu i ljudsku podršku i vjeru da ćete uspjeti prebroditi ovu tešku krizu, Grad
Sarajevo je sa svojim građanima spreman pružiti svu potrebnu pomoć”, poručio je
gradonačelnik Skaka.

Sarajevo i Novi Pazar, ističe Skaka, imaju posebnu vezu – tadicionalno prijateljstvo i naklonost potvrđeno je i uspostavom partnerskih i pobratimskih odnosa dva grada.

Apel Islamske zajednice u BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel svim muslimanima i građanima Sandžaka, a posebno članovima Islamske zajednice, da se pridržavaju svih mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Pozvao je nadležne državne organe u Srbiji i lokalne vlasti da pokažu odgovornost za svoje građane i da zanemare sve razlike i podjele.

“Ovo je vrijeme da pokažemo svoje jedinstvo, bratstvo i humanost među svim građanima, a pripadnicima Zajednice posebno”, kaže se u apelu.

Reisu-l-ulema je pozvao i nadležne organe u Bosni i Hercegovini da, i pored svih izazova s kojima se i naša zemlja suočava, ipak nađu načina da pomognu građanima Novog Pazara i drugih sandžačkih općina koje se trenutno nalaze u posebno teškom stanju.

Leave a Comment