Hag odbio reviziju presude Milanu Lukiću

 

Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su u Višegradu uhapsili, a potom žive zapalili na desetine bošnjačkih žena, djece i staraca.

Milan Lukić u sudnici UN-ovog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu (EPA)

 

Mehanizam za krivične sudove u Hagu odbio je zahtjev Milana Lukića za reviziju presude Haškog tribunala kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Višegradu u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Žalbeno vijeće Mehanizma na čelu sa predsjednikom Carmelom Agiusom odbilo je ovaj vanredni pravni lijek Lukića i potvdilo prethodnu pravosnažnu presudu, za koju kaznu izdržava u zatvoru u Estoniji.

Lukić je reviziju tražio na bazi presude suda u BIH u predmetu Šušnjar, prenio je Tanjug.

Njega je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, na samom istoku Bosne i Hercegovine.

Paljenje žena i djece

Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su na dvije lokacije u Višegradu uhapsili a potom žive zapalili na desetine bošnjačkih žena, djece i staraca.

Ovi zločini predstavljaju jedne od najstrašnjih ratnih zločina koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali i zločina koji su počinjeni na kraju dvadesetog stoljeća, prema navodima agencija Anadolija.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine također podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima voza otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općina Rudo).

Lukić je uhapšen i izručen Hagu nakon višegodišnjeg skrivanja u Argentini.

Leave a Comment