Haris Zahiragić osudio podršku Bh. povorci ponosa, pozvao ministre iz SDA da se ograde

 

“Jučer su premijer KS Mario Nenadić i ministar MUP-a Ismir Jusko (oba SBB) u ime Vlade KS primili organizatore ‘Parade’ i dali im podršku u organizaciji iste.

Istina je kako je pravo na javno okupljanje zagarantovano Zakonom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima – osim u slučaju da se isto ne može osigurati. S obzirom da je KS prošle godine osigurao ‘Paradu’ i da je organizovana bez ikakvih problema – taj argument koji se koristio godinama unazad više nije moguće upotrijebiti. Svjestan sam da je pravo na okupljanje, tj sloboda udruživanja i okupljanja zagarantovana Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Međutim, istom tom Konvencijom je članom 9. zagarantovana sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, a članom 10.sloboda izražavanja”, naveo je Zahiragić.

Ujedno, on je iskazao javni protest radi podrške predstavnika Vlade KS Bh. povorke ponosa, te je istovremeno ovaj čin osudio.

“Očekujem da se ministri u Vladi KS iz SDA također ograde. Očekujem da će Krizni štab ipak, ako ništa radi epidemioloških razloga, istu zabraniti. Sjećate se šta se desilo nakon nedavnih protesta – kako je skočio broj oboljelih? U svakom slučaju, jasno je kako je cilj kontinuiranih aktivnosti na promociji različitih seksualnih orijentacija i rodnih – a ne spolnih, identiteta, nije ništa drugo do ‘kuhanje žabe’. Kada žabu živu ubacite u kipuću vodu, ona će iz iste iskočiti, a ukoliko je ubacite u hladnu vodu pa lagano kuhate, ona će se privikavati na to postepeno povećanje temperature i u konačnici će biti živa skuhana… Ne želim biti ‘skuhan’, a ne želim ni da naša djeca budu “skuhan”, kazao je Zahiragić.

Kaže kako smatra da svako ima pravo da radi sa svojim životom šta god hoće i da bude šta god želi, ali ne prihvata da moram to što neko radi prihvatiti kao normalno ili čak poželjno.

“A sve i da želim, ne smijem, jer mi moja vjera i moj svjetonazor jednostavno to zabranjuju. Radi toga, neću ni šutjeti, pa ću osim srcem, isto osuditi i riječima. Pa kom pravo, a kom krivo”, istaknuo je Zahiragić.

Leave a Comment