Helez: Postat ćemo zemlja staraca ako se ovako nastavi

 

 

Napomenuo je da je danas BiH zemlja koja gubi najveći procenat stanovništva izuzev ratom zahvaćenih država. Dodao je da je negativna stopa prirodnog priraštaja te stanje nazvao alarmantnim.

Pitao je i da li postoji strategija za rješenje tog pitanja, iako smatra da ona ne može više pomoći jer je BiH u ozbiljnoj krizi i potreban je operativan plan.

“Postat ćemo zemlja staraca ako se ovo nastavi. Već sada kada prolazimo kroz pojedine dijelove BiH vidjet ćete cijela naselja koja su prazna. Zato pozivam i lidere vladajućih stranaka da narede svojim ministrima da poduzmu mjere i naprave operativni plan kako to zaustaviti”, naglasio je Helez.

Zoran Tegeltija je kazao da je u periodu od pet godina, od 2015. godine, rođeno 147.980, a 189.273 umrlih, te je negativni prirodni priraštaj 41.293.

Govoreći o odlasku, naglasio je da je to teško izračunati jer neki prijavljuju odlazak dok drugi ne, ali u posljednjih pet godina mjesto boravka odjavilo je 20.386 osoba što znači da u prosjeku iz BiH godišnje mjesto boravka odjavljuje oko 4.000 osoba.

Leave a Comment