Hrvatski narodni sabor osudio istupe Komšića i Jovanovića u Mostaru

 

SAOPĆENJE

Izrazili su, kako navode, zgražanje istupima Komšića i njegovog savjetnika i predsjednika Liberalno demokratske partije Srbije, Jovanovića prilikom posjete Mostaru te poslanim porukama i fotografijama

 

Komšić i Jovanović jučer posjetili Mostar

FOTO: M. SM.

 

Hrvatski narodni sabor reagirao je na jučerašnje izjave predsjednika DF-a Željka Komšića prilikom posjete Mostaru.

Izrazili su, kako navode, zgražanje istupima Komšića i njegovog savjetnika i predsjednika Liberalno demokratske partije Srbije, Jovanovića prilikom posjete Mostaru te poslanim porukama i fotografijama.

– U najavi posjete Mostaru, Komšića najavljuju sa slikom Josipa Broza Tita sa čudnim sloganom: Gdje sam ja stao, Ti nastavi!“. Je li „drug Tito“ bio klasični ratni zločinac koji je poslije onoga rata bez suđenja smaknuo tisuće nevinih civila. Hoće li Komšić nastaviti njegov posao? Kod koga i za koga je Komšić lobirao glasove u Mostaru s ovim porukama? – piše u reagiranju HNS-a.

Osuđuju prijetnje nastavkom majorizacije

Dalje se tvrdi da „marioneta bošnjačke politike tzv. hrvatski član Predsjedništva Komšić u Mostaru lobira za bošnjačke kandidate i daje im potporu s porukama prošlosti, zastrašivanja i govora mržnje“.

Navodi se da je „poslan svjesno da u Mostaru nastavi reklamirati poraznu politiku koja u svojoj srži njeguje netrpeljivosti i zagovara eliminaciju temelja BiH, zemlje jednakopravnih konstitutivnih naroda“.

– Hrvatski narodni sabor osuđuje prijetnje nastavkom majorizacije koje narušavaju stabilnost političkog dijaloga. Naglašavamo kako je upravo politički dijalog preduvjet za izgradnju prosperitetne, stabilne i moderne domovine BiH, zemlje triju konstitutivnih naroda. Pozivamo glasnika bošnjačke politike Komšića i sve druge predstavnike bošnjačkih stranaka da prestanu s politikom zastrašivanja, posebice prijetnjama, majorizacijom i biranjem predstavnika Hrvatima – piše u reakciji.

Također, HNS poziva na realizaciju svih sporazuma i dogovora na dobrobit BiH, posebice mostarskih sporazuma na koje se pred predstavnicima međunarodne zajednice obvezala najjača bošnjačka stranka SDA.

– Umjesto da se grade odnosi, sije se mržnja i to svega par dana pred izbore. Hrvatski narodni sabor će poduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti kako bi ovo antidržavno, antiustavno i antidaytonsko djelovanje bilo kažnjeno i onemogućeno. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnu zajednicu da osude i kazne navedeni pokušaj zastrašivanja i vraćanje u daleku povijest – stoji u saopćenju.

Legitimo prestavljanje je ključno

Pozivaju sve građane Mostara da „podržavaju evropske politike, a ne politike prošlosti“.

– Ističemo da je legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim razinama vlasti ključno za Bosnu i Hercegovinu u cjelini. To pitanje predstavlja prostor za iznalaženje političke suradnje kojom će politički partneri dokazati opredijeljenost za mirnu, cjelovitu, naprednu i europsku Bosnu i Hercegovinu, nasuprot onoj koju nameće poltron bošnjačke politike Komšić i njegovi mentori. Evropski put jedina je budućnost Bosne i Hercegovine, koja se mora temeljiti na suradnji, međusobnom uvažavanju i kompromisu, što će jamčiti razvoj dugoročne stabilnosti, privrednog razvoja i napretka, koji su najbitniji prioriteti Bosne i Hercegovine – stoji u saopćenju HNS-a.

Leave a Comment