I pored epidemije u Turskoj otvoreno 520 novih fabrika

 

– Erdogan je putem video konferencije učestvovao na ceremoniji povodom probijanja tunela ”B” u zapadnom turskom gradu Tekirdagu, a tom prilikom je podsjetio da je tunel prokopan mašinom “Lale”, a riječ je o mašini koju su u potpunosti dizajnirali turski i

 

ISTANBUL (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu kako je njegova zemlja u prvih pet mjeseci ove godine, unatoč epidemiji koronavirusa, samo u industrijskim zonama otvorila 520 novih fabrika, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je putem video konferencije učestvovao na ceremoniji svečanog otvorenja Projekta zaštite okoliša Ergene i probijanja tunela ”B” u zapadnom turskom gradu Tekirdagu, a tom prilikom je govorio o aktuelnim dešavanjima.

Poželivši da tunel bude od koristi cijeloj regiji Trakije i Republici Turskoj, Erdogan je uputio čestitke svim odgovornim ministarstvima, institucijama, kompanijama izvođačima radova, inženjerima i radnicima.

Ističući kako je ovo jedan od dva tunela koji će biti prokopani na tom području, oba duga po 10 kilometara, Erdogan je podsjetio da je tunel prokopan mašinom “Lale”, a riječ je o tehnologiji domaće, odnosno turske nacionalne proizvodnje.

“Turska je jedna od osam zemalja svijeta koja proizvodi ove mašine. Svi konkurenti u ovoj oblasti su razvijene zemlje”, rekao je Erdogan.

Riječ je ogromnoj mašini prečnika 3,2 metra koja je sastavljena od 12.000 komada. U potpunosti su je dizajnirali turski inženjeri i proizvela turska kompanija.

Govoreći o tome kako Turska u vremenu epidemije, vodeći borbu u oblasti zdravstva, nije zanemarivala značajne investicije u oblasti razvoja infrastrukture.

“Unatoč epidemiji, u prvih pet mjeseci ove godine samo u industrijskim zonama otvorili smo 520 novih fabrika. U različitim sektorima investirali smo osam milijardi lira”, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, investicijama u prvih pet mjeseci ove godine osigurana su radna mjesta za oko 110.000 turskih građana.

Leave a Comment