! / I Vlada Slovenije pooštrila mjere prema Bosancima i donijela važnu odluku

 

Vlada Slovenije postrožila je danas uslove za ulazak putnika iz “trećih” država pa se od ponoći neće moći ulaziti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova, bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na COVID-19.

Te su zemlje, u kojima se bilježi veći dnevni prirast oboljelih od virusa korona, stavljene na tzv. crvenu listu epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

 

Bugarska, koja je do sada bila na zelenoj listi, spuštena je na nižu, žutu listu na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je vlada.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s crvene liste, bilo da su slovenski državljani ili stranci, moraće u obvezni karantin ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvaezno obavljen u nekoj od članica EU.

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne mijenja i ostaje isti, uključujući i dnevne prelaze radnih migranata.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana veći dio je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Dva unosa su iz Rusije, devet iz Bosne i Hercegovine, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Podsjetimo, slično je danas postupila i Vlada Crne Gore, pa građani Bosne i Hercegovini koji danas žele ući u ovu zemlju morat će imati PCR test star maksimalno 48 sati, koji je urađen u akreditovanoj laboratoriji.

"Većina aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je importovana iz Srbije 
tako što su neodgovorni pojedinci ušli u zemlju preko BiH, zbog čega je 
crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo odluku da privremeno
 izuzme BiH sa liste zemalja iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere 
institucionalne izolacije", objavljeno je na Twitter nalogu Vlade Crne Gore.Leave a Comment