Ibrahim Prohić: Dogovor u Mostaru ima direktne veze s hapšenjem Novalića. Izetbegović je kapitulirao

 

Profesor Ibrahim Prohić komentirao je na N1 sporazum o Mostaru koji su jučer postigli Bakir Izetbegović i Dragan Čović, lideri SDA i HDZ. Doveo ga je u vezi s hapšenjem premijera FBiH Fadila Novalića.

“Pročitao sam ga i znam njegovu suštinu i da budem malo neskroman, znao sam njegovu suštinu prije nego je ona postala oficijelna. Onog trenutka kada je uhapšen premijer FBiH, ne ulazeći sad u meritum je li krivi i koliko je kriv, ja sam postavio jednu hipotezu. Da će on biti oslobođen, da će se sudski postupak razvodniti, i da na kraju on neće odgovarati, da će u najboljoj varijanti stradati neki Sarajlić, neko ko je sporedan, a ne oni koji su glavni. Sad dolazimo do suštine na čemu ja temeljim svoju hipotezu. Ovdje se radi o sukobu interesa. Međutim, iza svega toga stoji, i to je jasno, politička igra”, rekao je Prohić.

On je dalje kazao da je HDZ preko svojih “poslušnika u pravosuđu” uhapsio premijera Novalića.

“Time su poslali poruku SDA – “vidite šta vam radimo”. Ovi u SDA da bi to brzo otopili, dat će koncesiju HDZ-u oko Mostara i Izbornog zakona. Prije svega za izbor članova Predsjedništva BiH”.

Istakao je da je jasno da je SDA ovim potezom kapitulirala.

“Ovim je moja hipoteza prestala biti hipoteza. a bih bio sretan da se ona nije potvrdila”.

Naveo je da je u ovom slučaju važna strategija i taktika.

“Ovo je strateško pitanje i HDZ, odnosno Čović je dobio je na toj strateškoj ravni. SDA sad pokušava da se taktički opere. Jer, zašto nije odmah usaglašena i procedura izbora člana Predsjedništva? Ili ako je usaglašena, zašto nije objavljena? To je namjerno odloženo za kasnije, jer je teško progutati dvije žabe odjednom. Druga stvar jeste Čovićeva izjava, u kojoj je naglašavao ‘legitimno predstavljanje naroda’. On na tome jaše i insistira. Postigao je ono što je htio. Nije bitna više forma, izvjesno je da će HDZ imati dominaciju na teritoriju koji kontrolira”, rekao je Prohić za N1.

Leave a Comment