Irfan Čengić: Ako padne Vlada FBiH, Dragan Čović će htjeti pregovarati

 

Kako je za Klix.ba rekao zastupnik SDP-a u parlamentu FBiH Irfan Čengić, zbog svega ovoga ima dosta zakona koji su na čekanju da dođu u parlamentarnu proceduru.

“Vlada nam više i ne dostavlja zakone ne razmatranje. Doduše, ponešto se stavi na dnevni red, bez obzira na to što nema većine, pa budu povučeni mnogi zakoni, poput zakona o doprinosima i porezima na dohodak ili zakona o policiji. Jedino što bude usvojeno su oni zakoni koji su nesporni svima, kao što je jučer usvojen Nacrt zakona o plinovodu i Nacrt novog korona-zakona”, rekao je Čengić.

Pregovarački stol

Istakao je da određenim strankama odgovara ovakvo stanje jer ni dvije godine nakon izbora ne žele sjesti za pregovarački stol i oformiti funkcionalnu vladu koja će raditi u interesu svih građana.

“Oni imaju većinu za ono što njima lično stranački treba, očigledno je da i dvije godine nakon izbora njima ne treba funkcionalna većina i da su odlučili da rade s krnjom vladom. Pozdravljamo inicijativu zastupnika Nihada Čolpe koji je predložio da Parlament FBiH odbije bilo kakvo zaduživanje od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dok se ne formira nova vlada. Nadamo se da će to natjerati SDA i HDZ da sjednu za pregovarački stol i konačno formiraju vladu”, ističe Čengić.

Dodao je da se u situaciji u kojoj je SDA ostala bez ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata te ministra obrazovanja i nauke, otvara put HDZ-u da preuzme vladu i time postane potpuni gospodar FBiH.

Haotično stanje

“SDA ima tri ministra i premijera, a HDZ šest. Tu je i SBB sa četiri ministra, koji je u opoziciji, te Aljoša Čampara kao nezavisni član. Dva su mjesta upražnjena. U parlamentu imate DF koji podržava tu vladu, a nema nijednog ministra i nikakvu odgovornost u Vladi Federacije. U takvom haotičnom stanju HDZ-u se otvaraju mogućnosti. Velika je greška bila formirati Vijeće ministara bez formiranja Vlade FBiH”, navodi Čengić.

Potcrtao je da bi možda najbolje bilo da svi SDA i SBB ministri napuste vladu, što znači da bi ta vlada pala i FBiH bi bila blokirana, ali bi možda to natjeralo Dragana Čovića da dođe za pregovarački sto.

“Ovo bi bio loš scenarij za građane, jer stale bi isplate plaća, penzija, a bili bi obustavljeni i mnogobrojni projekti. Vjerujem da će to biti jedina opcija koja bi mogla natjerati Čovića da pregovara, jer bi se u tom slučaju uključila i međunarodna zajednica, koja je bila aktivna i u procesu formiranja Vijeća ministara”, potcrtao je Čengić.

Nemaju hrabrosti

Dodao je da je takvo nešto ipak previše očekivati, ako se uzme u obzir historijat političkih odnosa na rlaciji SDA-HDZ.

“Ne postoji želja za ovim jer ni SDA ne želi formirati novu vladu iz prostog razloga, jer nemaju hrabrosti da se suprotstave HDZ-u. Godinama gledamo kako im prave ustupke. Nemojte me pogrešno shvatiti, smatram da hrvatski narod, kao najmalobrojniji u BiH, ne treba dovoditi u nepravedan položaj, ali ne možete im sve popuštati”, kategoričan je Čengić.

Leave a Comment