Ispovijest čovjeka koji je izradio test za virus: “Može se izraditi za 24 sata, a neke zemlje ništa ne poduzimaju!’

 

Ako smanjite kontakt s drugim ljudima, virus više ne može putovati … Jedan zaraženi inficirat će još jednog ili dva druga, pa je to poput atomske bombe, to je eksponencijalna krivulja. Samo testiranjem možemo otkriti ko je zaražen i izolirati ih da se spriječi širenje virusa na druge ljude, kaže Landt

Početkom januara nekolicina ljudi u Kini zarazilo se novim, misterioznim virusom. Neki od oboljelih bilo je u kritičnom stanju. Kako piše CNN, Olfertu Landtu, znanstveniku iz Berlina koji se trideset godina bavio dijagnosticiranjem novih bolesti, uključujući i SARS, odmah se upalio alarm te je odlučio brzo razviti test koji bi pomogao liječnicima da dijagnosticiraju, kako se kasnije otkrilo, novi koronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV.

 

Virolozi inače čekaju sekvencu genoma virusa kako bi razvili test, no Landt i njegova tvrtka TIB Molbiol i bez toga su se bacili na posao. Do 9. siječnja razvio je prvi test koristeći SARS i ostale poznate koronaviruse kao reference.

Sa znanstvenicima koji rade u lokalnim sveučilišnim bolnicama razvio je još tri testa, što je značilo da jednom kada se otkrije sekvenca genoma virusa moći će se izabrati test koji najbolje funkcionira. 11. siječnja Landt je jedan test poslao Tajvanskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti i tvrtki Roche u Hong Kongu. Nije mogao sa sigurnošću tvrditi da će testovi raditi, niti im je poslao upute.

Njih je razradio tijekom vikenda i dodatno im ih poslao.

– Rekli smo im da imaju šest epruveta bez ikakvih uputa i da ih daju laboratorijima koji će moći testirati pacijente – kazao je Landt.

Kazao je da je test na kraju ispao savršen. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na službenim internetskim stranicama Landtov protokol testiranja 17. siječnja, a njegov test tako je postao prvi koji je ova organizacija javno podijelila.

Landt je procijenio da je do kraja februara proizveo milijun testova te od tada proizvodi još milijun i pol testova svakoga tjedna. Svaki paket testova, koji uključuje njih 100, naplaćivao je 160 eura klijentima u Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Australiji, Europi, a njegovo dvoje djece i žena pomogli su mu ih pakirati.

– Ja ne radim za novac. Ja ga naravno uzimam, to je pošteno, a mi radimo dobar posao. No, na kraju, novac zaista nije bitan – kazao je Landt.

Testiranje je ključno ako se želi zaustaviti pandemija. Ako se kod nekog na vrijeme otkrije da je zaražen koronavirusom, ta se osoba može izolirati od drugih i liječiti propisno.

Kao što je i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao na konferenciji za medije u Ženevi:

– Imamo jednostavnu poruku za sve zemlje: testirajte, testirajte, testirajte.

No neke zemlje svijeta i dalje imaju problema s testiranjima i testovima jer su neki od njih nepouzdani, za razviti neke je potrebno previše vremena, a mnoge tvrtke koje ih proizvode upozoravaju da imaju ogromnih problema s manjkom materijala.

To nameće važno pitanje: ako se test može razviti brzo, zašto onda neke zemlje i dalje imaju problema s tim?

Landt se prisjetio kako je bio u operi početkom veljače, kada se u Münchenu zarazilo vrlo malo ljudi, i prišao njemačkom ministru zdravlja, kojeg je tamo sreo slučajno.

– Trebali biste reći javnosti da je ovo užasna bolest. Nemojte im reći da se to događa samo u Kini – ispričao je Landt.

No, njemačka vlada polako je poduzimala vitalne mjere, poput smanjenja socijalnih kontakata. Sada ima više od 29.000 potvrđenih slučajeva.

– Virus mora putovati – kazao je Landt, objašnjavajući ubija li virus svog domaćina ili ga imunološki sustav domaćina ubija.

U bilo kojem slučaju, objašnjava Landt, virus će trebati pronaći drugu osobu koja će se zaraziti kako bi ostao živ.

– Ako smanjite kontakt s drugim ljudima, virus više ne može putovati … Jedan zaraženi inficirat će još jednog ili dva druga, pa je to poput atomske bombe, to je eksponencijalna krivulja – kazao je.

– Samo testiranjem možemo otkriti ko je zaražen i izolirati ih da se spriječi širenje virusa na druge ljude – kazao je Landt.

Leave a Comment