Iz Islamske zajednice u Jajcu se žale na pritiske i ucjene jer ne žele podržati SDA

 

Keško je dopisu travničkom muftiji Adiloviću kazao kako su predstavnici vladajuće bošnjačke partije u Jajcu svoje namjere pokušali ostvariti kroz direktne kontakte s centralom matične stranke kao i kroz kontakte s predstavnicima Sabora.

“Zahvaljujući mudrosti i razumijevanju prvog čovjeka Sabora IZ, kao i reisul uleme, njihove opasne namjere su osujećene. Njihov pokušaj ‘disciplinovanja’ Medžlisa IZ Jajce, kao i njegovih predvodnika traje svakodnevno, ali kap koja je prelila čašu jeste nedavna posjeta lokalnih ‘uticajnih’ moćnika, predstavnika vlasti gospode Nisveta Hrnjića, Edina Hozana i Fikreta Čančara muftijstvu i iznošenje gnusnih laži i klevete na Medžlis IZ i glavnog imama profesora Zehrudin ef. Hadžića”, stoji u dopisu muftiji travničkom.

Dalje se navodi da je razlog takvog njihovog postupanja činjenica da MIZ Jajce na čelu sa glavnim imamom i imamima ne pristaje pod svaku cijenu i deklarativno da daje podršku vladajućim garniturama.

Dopis travničkom muftiji

Dopis travničkom muftiji

 

“Činjenica je da MIZ Jajce zajedno s imamima nije zadovoljan s vladajućim bošnjačkim predstavnicima i njihovim odnosnom prema projektima zajednice koji su od krucijalne važnosti za Bošnjake i svaka prilika se koristi za dobronamjernu i argumentovanu kritiku. Očigledno da navedenim akterima to ne odgovara i da još nisu shvatili da MIZ Jajce i imami imaju svoje dostojanstvo i da nikada neće pristati da podrže ono što nije u interesu naroda. Kako se približavaju izbori izgledno je da će pritisci biti sve intenzivniji, stoga Vas obavještavamo da ćemo mi imami čast najbitnije institucije u Bošnjaka, našu čast i čast naše djece od ovakvih i sličnih klevetnika braniti legalnim sredstvima”, stoji u dopisu.

Keško je na kraju dodao da glavni imam MIZ Jajce ima bezrezervnu podršku s obzirom da se trudi za dobro Bošnjaka u Jajcu, Jezeru i Šipovu. Također, skrenuli su pažnju i na to da će bilo kakva ucjena i pokušaj trgovinom uticaja biti javno osuđena.

“Vama poštovani muftija zahvaljujemo što ste čitavo vrijeme pokušali amortizovati njihove napade te direktan pokušaj uplitanja u kadrovska rješenja, ali smatramo da nema više potrebe da trošite energiju i napor da se stvari poprave jer očigledno je da je politički i lični interes nadvladao”, na kraju zaključuje Keško.

Leave a Comment