Izetbegović: HDZ-u ne bih preporučio da SDA odstrani iz vlasti, a SDP-u ovo ne bi trebalo

 

Izetbegović je poručio da je krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade.

“Ko će u njega ući to treba dogovarati. Ne vidim zašto se SBB već ranije odriče od toga. Imali smo nekih problema u saradnji s njima, ali u pricnipu smo imali dobru saradnju. SBB ima pravo na svoje obrate u politici, na kalkulacije, na odluke. Ja ne ulazim u to. SDA će uvijek gledati da se naprave stabilne koalicije i što se mene tiče SBB je tu dobrodošao”, kazao je Izetbegović.

Na konstataciju novinara šta je sa novom Vladom FBiH jer je evidentno da aktuelna ne funkcioniše, lider SDA tvrdi suprotno.

“Ona funkcioniše. Bez Federalne vlade ne bi imali ovakav rezultat u ekonomiji, 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. Više od 80 posto goriva se troši u FBiH što je direktno povezano sa ekonomijom, 90 posto turisitčkih posejta u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade, a nema dobre vlade bez dobrog premijera, bez obzira na trenutne krize i afere”, rekao je Izetbegović.

Kada je riječ o formiranju nove Vlade FBiH on kaže da je to zapelo prije godinu i po.

“Poodavno je neko kazao da do nove Vlade nećemo doći prije lokalnih izbora. Ja nisam vjerovao da ćemo do toga doći i da ćemo čekati da prođu i lokalni izbori. Ne možemo da natjeramo HDZ na nešto na šta ga zakoni i Ustav nisu mogli natjerati”, kazao je Izetbegović.

Na upit je li moguća Vlada FBiH u sastavu SDP-HDZ-SBB, on kaže da je to samo teorijska mogućnost.

“SDP-u to nikako ne bi trebalo, ja im to ne bi preporučio. A što se tiče HDZ-a još bi im manje to preporučio, da SDA odstrane iz vlasti. To HDZ-u nipošto ne bi trebao uraditi, jer se može onda desiti i obrnuto”, poručio je predsjednik SDA.

Kaže da će ove sedmice zasjedati Kadrovska komisija SDA, te utvrditi kandidata za ministra sigurnosti BiH. Ističe da postoje nekoliko imena s kojima ne bi licitirao. Dodao je da oćekuje blokade SNSD-a u svemu.

“Ali onda neće biti ni imenovananjima bitnih 30 pozicija, na čelu SIPA-e, UIO itd. Ali to ne rade, a SDA ih čeka. Ali mimo tog dogovora pokušavaju da stave na Vijeće ministara neke stvari gdje je samo SNSD zainteresirana za to. To ne može”, rekao je predsjednik SDA.

Leave a Comment