Jovan Divjak: “Najteže mi pada što je izvršeno etničko čišćenje BiH”

 

“Za neke one ratni sam zločinac, za druge, ove, heroj. Nisam ni jedno ni drugo. Ja sam bosanskohercegovački, ovo mi osporavaju i oni i ovi. Običan čovek”

“Za neke one ratni sam zločinac, za druge, ove, heroj. Nisam ni jedno ni drugo. Ja sam bosanskohercegovački, ovo mi osporavaju i oni i ovi. Običan čovek. Čovek koji ponosno hoda ulicama Sarajeva, Mostara, Bihaća, Zenice, Maglaja, Stoca. Jer u 82-oj godini života volim i poštujem sebe i svakog drugog. Volim i poštujem onog ko pripada svetu moralnih i humanih ljudi, neovisno od njihove pripadnostio nacionu, religiji, kulturi, jezičkom izražavanju. Svi oni zajedno imaju premise ČOVEK.”

Jovan Divjak

Ovo su fragmenti istoimene knjige, koja će uskoro ugledati svjetlo dana. Njen autor je oficir i džentlmen, gospodin Jovan Divjak.

“OVI” i “ONI”

Jovan Divjak je gost ovosedmičnog serijala Ognjena zemlja. Jovan je pojasnio navedeni dio iz knjige, ko su “ovi” a ko su “oni”.

“Oni koji mi stavljaju da sam izdajnik srpskog naroda, da sam izdao Jugoslovensku narodnu armiju, oni koji ni danas ne prihvataju ili ne shvataju da sam kao slobodan građanin, kad mi je ponuđeno 8. aprila, velika čast mi je bila da budem zamjenik komandanta Armije odnosno Teritorijalne odbrane.”

Jovan Divjak

Mržnjom se ništa ne može postići

“U vojnoj karijeri i poslije vojne karijere, nastojao sam da moja znanja prvo prema mladima, pa u kontaktima sa starijim, prenesem da se mržnjom ne može ništa postići. Da nažalost, pored 100.000 ubijenih, meni najteže pada što je izvršeno potpuno etničko čišćenje Bosne i Hercegovine”.

 

Leave a Comment