Kako Srbija (ne)poštuje državu BiH: Političko-kozmetička odluka u obliku lažno zdravstvene

 

 

Iako je Vlada Republike Srbije od sinoć u ponoć uvela obavezan negativan PCR test kao uslov za ulazak u zemlju za sve strane državljane, uz određene izuzetke, danas je donesena, ništa drugo nego politička odluka da se dozvoli državljanima BiH isključivo sa teritorije RS-a da mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu izolaciju u trajanju od 10 dana.

Koliko god ova odluka izgledala čisto kozmetička, jer malo ko će otići turistički ili poslovno u Srbiju iz entiteta RS, a da provede deset dana u izolaciji, jasno je da treba pogledati političku pozadinu.

Kako saznajemo, i određeni zvaničnici iz RS-a počeli su govoriti o zahtjevu ka Vijeću ministara BiH da i naša država uvede recipročne mjere u Srbiji, no danas je uslijedilo srbijansko ublažavanje.

Činjenica je da entitet Republika Srpska testira neuporedivo manje od Federacije BiH, a prema svim informacijama epidemiološka slika je znatno lošija od prikazanog u odnosu na drugi bh. entitet.

No to nije pokolebalo državne institucije u susjednoj Srbiji i politički Krizni štab da donesu potpuno diskriminatorsku odluku i popuste mjere samo za jedan dio države Bosne i Hercegovine.

U praksi to će značiti da stanovnik Sarajeva, koji naprimjer živi u naselju Dobrinja u Federaciji BiH, na međuentitetskoj liniji, da bi ušao u Srbiju je obavezan uraditi PCR test i pokazati ga na granici sa Srbijom, dok stanovnik Istočnog Sarajeva nekoliko desetina metara udaljenoj od Dobrinje, ne mora ponijet PCR test ako krene ka istoku.

Od bh. zvaničnika niko nije reagovao na ovu odluku Vlade Srbije, a pitanje je i da li će s obzirom da Vijeće ministara BiH danima ignoriše zahtjev da Federalnog ministarstva zdravstva da i država BiH uvede obavezan negativan test na koronavirus za državljane susjednih zemalja (Hrvatske, Srbije i Crne Gore), baš kako su te zemlje uvele za državljane BiH – čisto iz zdravstvenih razloga, kako bi se sačuvala stabilna situacija.

Treba istaći i da stižu novogodišnji praznici i ski sezona kada će se mnogi iz zemalja regiona, gdje je situacija prema svim podacima mnogo lošija od naše, sjatiti na Jahorinu, Bjelašnicu, Vlašić i druge destinacije, te usput posjetiti bh. gradove što stvara veliki rizik za uvoženje virusa i njegovo širenje.

Gledajući sedmodnevnu incidencu koja podrazumijeva broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana, u BiH taj broj iznosi 132,6 što je izuzetno povoljno.

Poredeći sa zemljama okruženja, primjetno je da se one nalaze u tamnijoj zoni, pa je tako u Srbiji taj broj 481,6, Hrvatskoj 466,7, Crnoj Gori 406,4, Sloveniji 462,2 što znači da se epidemija u ovim zemljama još ne smiruje te da je broj zaraženih u porastu.

Leave a Comment