Kao da virusa nema: Večernja šetnja na ulicama Sarajeva, rijetko ko nosi zaštitnu masku

Mnoge Sarajlije su lijepo vrijeme danas iskoristile kako bi prošetali i posjetili popularna gradska izletišta, te se većina u toku dana pridržavala navedenih mjera – nošenja maske i držanja distance. No, fotoreporter portala Klix.ba večeras je zabilježio nešto drugačiju situaciju.

Atmosfera koja večeras vlada u gradu šalje jasnu poruku – sve izgleda kao da pandemija koronavirusa nikada nije ni bila u Sarajevu. Građani se večeras ne pridržavaju pravila, a ni molbe koju im je ranije ove sedmice uputio Krizni štab.

“Došlo je do popuštanja poštovanja mjera, a nije ih teško poštovati, to je nošenje maske, distanca, pranje ruku…”, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez ranije ove sedmice, kada je zabilježen nagli porast zaraženih u Sarajevu.

Podsjećamo da je i dalje na snazi preporuka kriznih štabova da se nose maske u zatvorenom prostoru, kao i da se ne okuplja više od stotinu osoba u zatvorenom prostoru.

Treba i naglasiti da je obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom ako ne postoji mogućnost održavanja fizičke distance od dva metra između osoba.

 

Leave a Comment