Kineska naučnica: Populacije šišmiša nose druge sojeve korona virusa

 

Kineska naučnica kaže da populacije šišmiša nose druge sojeve korona virusa koji već sada mogu da se prenesu na ljude.
 
Kineska naučnica je ocijenila da je moguće da topasni virusi već cirkulišu i izvan granica KineEPA/Ilustracija

 

Kineska naučnica Shi Zhengli sa Instituta za virusologiju u Wuhanu, upozorila je da u oblastima na jugu i jugoistoku Kine, populacije šišmiša nose druge sojeve korona virusa koji već sada mogu da se prenesu na ljude.

Ona je ocijenila da je moguće da ti opasni virusi već cirkulišu i izvan granica Kine, piše Tanjug pozivajući se na Guardian.

“Moramo da potražimo te viruse i u drugim zemljama Azije, ne samo u Kini”, predočila je Shi, koja je poznata po nadimku “Batwoman” jer se bavi izučavanjem korona virusa koje prenose šišmiši.

Ispolitizovana tema izvora pandemije

Njeni komentari, dati na webinaru koji su organizovale francuske medicinske i veterinarske akademije, dolaze pred istraživanje porijekla epidemije godinu nakon izbijanja, koje organizuju dva međunarodna tima – jedan koji koordinira Svjetska zdravstvena organizacija, a drugi koji je osnovao medicinski časopis Lancet.

Ova nastojanja su postala jako ispolitizovana. SAD i Kina se međusobno optužuju da su izvor pandemija, dok njihov trgovinski rat ‘cvjeta’, Druge zemlje, poput Indije, su takođe navođeni kao mogući izvori zaraze. Ranije ove godine Laboratorija Shi Zhengli optuživana je da je izvor slučajnog curenja virusa. Nisu ponuđeni dokazi za ove navode i Shi ih je snažno negirala.

Shi nije nije sugerisala da bi Kinu trebalo izuzeti iz istraga, već samo da bi ti upiti trebali ići i dalje od Kine, što će se i desiti, navodi Guardian.

Izvor: Agencije

Leave a Comment