Ko je bio meta akcije “Wolf” u kojoj je učestvovalo 250 policajaca

 

NOVI DETALJI

Prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400.000 KM

 

Pretresi na 20 lokacija

FOTO: AGENCIJE

 

Meta akcije “Wolf” je 14 osoba, uglavnom sa područja Foče i okoline, koje su osumnjičene da su u drugoj polovini 2020. godine, krijumčarile i prodavale velike količine cigareta bez akciznih markica BiH, čime su ostvarile veliku nezakonitu imovinsku korist i nanijeli štetu budžetu BiH, saopćila je Granična policija BiH.

– Prema prikupljenim dokazima, šteta nanesena budžetu BiH je najmanje oko 400.000 KM – navedeno je u saopćenju u kojem se dodaje da u akciji učestvuje više od 250 pripadnika Granične policije BiH i MUP-a RS.

Pretresi se vrše na ukupno 20 lokacija.

– Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su djelujući kao organizovana grupa, vršili krijumčarenje, uglavnom sa područja Crne Gore u BiH i dalju distribuciju na ilegalnom tržištu duhanskih prerađevina u BiH, velikih količina cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama, kako je propisano poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine – pojašnjava se u saopćenju.

Kako se dodaje, tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni djelovali kao organizovana grupa sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima u izvršenjima kaznenih djela.

Postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu, gdje koordiniše rad policajaca koji učestvuju u akciji.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Leave a Comment