Kod čovjeka iz Hong Konga koronavirus potvrđen po drugi put

 

Studija je otkrila da se drugi slučaj COVID-19 kod ovog čovjeka desio 142 dana nakon prvog, piše CNN.

Studija je također otkrila da je u prvom slučaju muškarac pokazivao simptome, ali u drugom slučaju asimptomatski, jer nije pokazivao nikakve vidljive simptome.

Tokom svoje prve epizode bolesti pacijent je tri dana imao kašalj, grlobolju, temperaturu i glavobolju, navodi se u studiji.

Nakon što se drugi put zarazio koronavirusom pacijent se vratio u Hong Kong s putovanja u Španiju preko Velike Britanije, a tokom testiranja na aerodromu u Hong Kongu 15. augusta testirao se i bio je pozitivan ponovo, navodi se u studiji. Muškarac je potom ponovo hospitaliziran, ali je bio bez simptoma.

Za potrebe studije, istraživači sa Univerziteta u Hong Kongu i raznih bolnica analizirali su uzorke prikupljene od pacijenta 10 dana nakon što su im se pojavili prvi simptomi, a zatim dan nakon hospitalizacije. Analizirali su genetski materijal u tim uzorcima.

Genetska analiza pokazala je da je prva infekcija bila od soja koronavirusa koji je najviše povezan sa sojevima iz Sjedinjenih Američkih Država ili Engleske, a koji su sakupljeni u proljeće, a druga je bila u najužoj vezi sa sojevima iz Švicarske i Engleske, koji su sakupljeni u julu i augustu.

“Ovaj slučaj ilustrira da se ponovna infekcija može desiti čak i nakon samo nekoliko mjeseci oporavka od prve infekcije”, napisali su istraživači u svojoj studiji.

Dakle, nova infekcija moguća je 4 do 5 mjeseci nakon prvog iskustva s koronavirusom.

“Pacijenti koji su prebolovali COVID-19 također se moraju pridržavati epidemioloških mjera, kao što su nošenje zaštitne maske i držanje socijalne distance”, naglasili su stručnjaci.

Leave a Comment