Kojović poručio Milanoviću: Jedino čišćenje BiH u kojem je Hrvatska pomagala bilo je etničko

 

 

Kojović je kazao da se prema izjavama hrvatskog predsjednika Milanovića može zaključiti da na BiH gleda kao na koloniju na nižem stepenu civilizacijskog razvoja od Hrvatske, pri čemu je, prema njemu, Hrvatska tu faktor našeg “uljuđenja”.

Status Predraga Kojovića o Milanovićevoj izjaviStatus Predraga Kojovića o Milanovićevoj izjavi

 

“Međutim, svaki pokušaj hrvatskog ‘uljuđivanja’ Bosne bio je ustvari pokušaj njenog otuđivanja, a jedino čišćenje koje je Hrvatska pomagala bilo je ono etničko. Posljedice toga su ono od čega se trebamo očistiti. Nikakvi sapuni i parfemi tu nisu potrebni. U Njemačkoj se to čišćenje zvalo denacifikacija, a može i politički korektnije – kulturna dekontaminacija. Njom, također, treba biti obuhvaćen niz Milanovićevih postupaka prema BiH, uključujući i ovu posljednju izjavu”, poručio je Kojović.

Podsjećamo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je gostujući u Dnevniku HTV-a govorio i o BiH te tom prilikom, između ostalog, istakao da je naša država daleko od građanske te da je za to prvo potreban sapun, pa onda parfem aludirajući na to da je potrebna jedna vrsta čišćenja.

Na ovu Milanovićevu izjavu reagovali su i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA), te lider SDP-a Nermin Nikšić koji su oštro osudili riječi upućene prema BiH i njenom narodu.

Leave a Comment