Komšić i Papandreou: BiH i Grčka imaju strateško prijateljstvo

 

Akreditivna pisma

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Grčka imaju strateško, prijateljsko i dugoročno partnerstvo, te da je saradnja dobra, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Predsjedavajući Komšić je izrazio zahvalnost Grčkoj na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, te izrazio očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće.

Foto: D. Ć./Klix.ba

Foto: D. Ć./Klix.ba

 

Istakao je značaj koji Bosna i Hercegovina pridaje političkom dijalogu sa Evropskom unijom i redovnoj razmjeni mišljenja sa državama članicama EU kao i institucijama EU, posebno na realizaciji preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador Papandreou je kazao da Grčka podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i da je interes Grčke kontinuirana podrška tom putu.

Foto: D. Ć./Klix.ba

Foto: D. Ć./Klix.ba

 

Prema njegovim riječima, Grčka će nastaviti izgradnju evropske budućnosti utvrđene Solunskom agendom iz 2003. godine, kada je potvrđena evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana. S tim u vezi, informisao je predsjedavajućeg Komšića da će se 24. februara 2020. godine u Grčkoj održati sastanak na visokom nivou o Zapadnom Balkanu, s ciljem pružanja podrške procesu proširenja EU na Zapadni Balkan.

Predsjedavajući Komšić je tokom susreta kazao da je potpisivanje sporazuma između Atine i Skoplja o rješavanju spora oko imena Makedonija historijski i važan za cijelu Evropu, te je naglasio da to treba biti poučno za sve u regiji, da sukobe rješavaju putem dijaloga i diplomatijom.

Ambasador Papandreou je na ceremoniji predaje akreditiva prenio i pozdrave predsjednika Grčke Prokopiosa Pavlopоulosa i njegove želje za napretkom i prosperitetom Bosne i Hercegovine.

Leave a Comment