Komšić: Pozivam Dodika da javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovo se oglasio u vezi afere “ikona” i uputio poziv predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

 

“Pozivam gospodina Dodika da javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu!”, naveo je Komšić nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine.

“Diplomatska nota Tužiteljstvu BiH nije dostavljena. Formiran je predmet, te će se izvršiti provjere”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić jučer je također komentarisao je dešavanja u vezi ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posjete našoj zemlji.

“Ta priča o ikoni, ako je tačno ono, riječ je o ikoni koja potiče iz Ukrajine i koja je donesena u Banjaluku u toku sukoba u Ukrajini, dakle ukradena, onda neko mora da ide u zatvor ako imalo hoćemo da smo država. Ili da sam predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik kaže odakle mu to, ko mu je to donio, ko mu je dao i na kraju krajeva, ko mu je to uvalio. Ovo ne može završiti na onome ‘pojeo vuk magarca’ jer je riječ o krađi skandalu međunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor ako je tačno. Dosta stvari ispadnu da nisu tačne, ako je tačno, onda je to odogovor”, naveo je Komšić.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, tokom njegove posjete BiH 14. decembra.

U razgovoru za N1, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je kazala da su oni dobili diplomatsku notu od Ambasade Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu bh. zvaničnika, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ministrica Turković je navedenu diplomatsku notu proslijedila Predsjedništvu BiH na izjašnjenje i, kako je navela, oni treabju utvrditi činjenično stanje.

“Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužilaštvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao”, navela je Turković.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost, a čiju je fotografiju sa dodjele objavila Srpska novinska agencija SRNA.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsjednica tog bosanskohercegovačkog entiteta Željka Cvijanović.

Leave a Comment