Konaković najavljuje proteste: Nakon što su sve pokrali, sada kradu i pravo građana da biraju vlast

 

“Jučer se kao dogovorili. Danas ministrica Turković po nalogu šefa skine tačke sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara za koje Čovic kaže da su dogovorene. Čović ljut, sa Dodikom obori budžet. Izbora u njihovom scenariju nema”, napisao je Konaković.

On smatra da vladajuće stranke sada od naroda žele ukrasti osnovno pravo – da sebi biraju vlast.

“Iz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici sačekat ćemo da prođe ovaj tužni vikend. Od naredne sedmice mijenjamo hashtag. Umjesto #izbori2020 krećemo sa #protesti2020. Na ovu se bahatost mora adekvatno odgovoriti!”, poruka je lidera NiP-a.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj sjednici nije usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Usvajanje budžeta je potrebno i zbog organizacije lokalnih izbora ove godine.

Uprkos političkom dogovoru sa SDA, zastupnici SNSD-a i HDZ-a BiH glasali su protiv budžeta.

Za budžet je tokom ponovljenog glasanja bilo 22 zastupnika, 12 je bilo protiv, a dva zastupnika su bila suzdržana. Bilo je opće, ali nije bilo entitetske većine. Također, prijedlog budžeta će ići na usaglašavanje na kolegij ovog doma.

Prve trzavice bile su vidiljive već na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH kada prvi put otkad postoji Vijeće ministara nije usvojen dnevni red. Predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) je kazao da su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a BiH.

Priliku za “popravni” zastupnici će imati sljedeće sedmice.

Leave a Comment