Lagumdžija o potezu u Predsjedništvu: Ispravno u 9 ujutro, ostalo Bože sačuvaj

 

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je večeras u Pressingu da je odluka dva člana Predsjedništva BiH da odbiju susret s ruskim ministrom vanjskih poslova – bila ispravna, ali je istakao da je sve do donošenja te odluke bilo pogrešno.

 

Gost Pressinga je rekao da se Bosna i Hercegovina ne svrstava ni prema Rusiji ni prema Zapadu i da se ovdje ne radi o tome.

Nije se znalo ko pije, a ko plaća. Zašto je Bisera Turković prihvatila da se sastane? To je potpuna površnost. Ne možete vi igrati protiv ozbiljnog tima tako što ćete igrati kao seoski i da svi trče na loptu. Prvo su trebali učiniti sve da do toga ne dođe. Nije Lavrov njih iznenadio, i nije ovo prvi čovjek koji je došao do Dodika, a da nije bilo državne zastave. Napravili su ispravan potez u 9 ujutro kad su rekli da neće s njim. Sve do 9 je Bože sačuvaj”, rekao je.

Komentarišući današnju informaciju o ruskom zavrtanju plina, gost N1 je rekao da se on plaši ”drugih plinskih sukoba”.

”Ne plašim se ja ovog zavrtanja plina, već da smo nepripremljeni za druge plinske sukobe. Ne bi me začudilo da Rusi kažu da je to greška, a ovdje se 24 sata strava saljevala i onda će ovi reći, ma ne. Zabrinjava me nedržavničko ponašanje bez vizije”, istakao je on.

zlatko lagumdžija, zlatko lagumdzijaIzvor: N1

‘Lavrov je tačno uradio ono što je uradio. Ovi igrači ovdje su trebali znati da imaju posla s Lavrovim. Ovo je na neki način propuštena šansa da se ne radi više tako”, poručio je Lagumdžija.

Potom je govorio o važnost izbora Joe Bidena za novog predsjednika Sjedinjenih Država u kontekstu Bosne i Hercegovine, ponovivši stav da će to biti administracija koja odlično zna ”ko smo mi”.

‘Biden je prvi predsjednik kojem neće trebati savjetnik da zna šta se ovdje dešava”, rekao je on podsjetivši da je Biden po izboru, u razgovorima s ostalim svjetskim liderima potcrtao značaj Zapadnog Balkana.

Izrazio je brigu da Bosna i Hercegovina nije spremna za dolazak nove američke administracije.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se jučer u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.

 

Leave a Comment