Lazović odgovorio Dodiku: Vrijeme je za vraćanje Republike BiH

 

Reakcija

Miro Lazović, član Predsjedništva SPD-a reagirao je na Facebooku na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji je za Srnu rekao “da je BiH neuspješan međunarodni eksperiment”.

Lazović je poručio Dodiku da BiH nije stvorena u Dejtonu, te da se brisanje imena Republike BiH i njena podjela na dva entiteta pokazalo kao neuspješan međunarodni eksperiment.

"Višestoljetna država BiH nije stvorena u Dejtonu da bi Milorad 
Dodik mogao reći kako se pokazalo da je BiH  "neuspješan međunarodni 
eksperiment". Upravo je suprotno. Pokazalo se da je brisanje imena 
Republike BiH i njena podjela na dva entiteta, na RS i FBiH, neuspješan 
međunarodni eksperiment", napisao je Lazović i dodao:

Kako je naveo, vrijeme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku. On smatra da je vraćanje naziva Republike i regionalna organizacija BiH put za stabilnu i demokratsku BiH državu punih ljudskih prava i sloboda, ravnopravnih naroda i svih njenih građana.”

Podsjećamo, Milorad Dodik je rekao da je “pozicija RS-a oskrnavljena u odnosu na položaj koji je dobila izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH”.

Milorad Dodik - undefined
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Milorad Dodik

“Samo naivni vjeruju da BiH sa intervencionizmom OHR može preživjeti. Danas je jedino jasno da ta ista međunarodna zajednica pokušava da odvoji rješavanje problema na Zapadnom Balkanu, što je siguran znak novih problema. Stvar treba gledati uzročno posljedično, a ne ignorišući probleme. BiH je neuspješan međunarodni eksperiment, zato su u zabludi oni koji vjeruju da su BiH pospremili, a onda tu svoju zabludu nameću i drugima”, rekao je jučer Dodik.

Leave a Comment