Macron pretrpio poraz na lokalnim izborima, Zeleni slave

 

Pobjeda Zelenih, koji su se udružili sa ljevičarskim partijama, mogla bi primorati Macrona da izvrši rekonstrukciju vlade.
Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala – tek 40,5 postoReuters

 

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona pretrpjela je poraz u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedjelju, dok je Zelena stranka slavila pobjedu u nekoliko velikih gradova.

Macron se nadao da će njegova stranka dobiti podršku u gradovima širom Francuske, a pred predsjedničke izbore 2022. godine, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Međutim, Zelena stranka, koja se u pojedinim gradovima udružila sa ljevičarskim partijama, odnijela je pobjedu, što bi Macrona moglo da primora da izvrši rekonstrukciju vlade.

Francuski premijer Edouard Philippe proglasio je pobjedu na lokalnim izborima na kojima se kandidovao za gradonačelnika Le Havrea, a iako po francuskom Ustavu može da zaduži nekoga da obavlja funkciju gradonačelnika a da ostane premijer, ta pobjeda dovodi u pitanje njegov ostanak na toj funkciji.

Hidalgo proglasila pobjedu u Parizu

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo proglasila je pobjedu na lokalnim izborima u glavnom gradu Francuske.

Hidalgo, članica opozicione Socijalističke partije, pobijedila je kandidatkinju konzervativaca Rachidu Dati, prema procjenama zasnovanim na djelimičnim rezultatima izbora, prenosi Beta.

Za gradonačelnicu Pariza Hidalgo je izabrana 2014. godine, a današnja pobjeda omogućit će joj da bude na čelu grada u vrijeme Olimpijskih igara 2024. godine.

Hidalgo je podržala stranka Evropa ekologija – Zeleni, koja je ostvarila odličan rezultat širom Francuske.

Rekordno mala izlaznost

U Francuskoj se glasalo za 35.000 gradonačelnika, koji su tokom kampanje obećavali da će se baviti problemima od obrazovanja do zaštite životne sredine.

Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala – tek 40,5 posto.

Rezultati izbora mogli bi da natjeraju Macrona da više pažnje obrati na zaštitu životne sredine, za koju se zalaže Zelena stranka, navodi Reuters i dodaje riječi direktora istraživačke grupe da je ekologija područje u kojem Macron nije učinio gotovo ništa.

Zvaničnici su saopštili da će Macron u ponedjeljak razgovarati sa premijerom, a izvori upoznati sa situacijom kažu da će “ono što slijedi” biti na vrijeme objavljeno.

Leave a Comment