Medicinska sestra donirala dio jetre i spasila život 8-godišnjem dječaku

 

Da li ste ikada razmišljali o tome da budete donator organa? Ti ljubazni stranci koji to rade, zauvijek su upamćeni po izuzetno dobrom i humanom djelo jer su spasili nekome život. Možete li zamisliti sreću osobe koju spasite?

 

Kad je osmogodišnjem Braydenu dijagnosticiran agresivan virus koji je napao njegovu jetru u aprilu prošle godine, njegovi roditelji, Ruth i James Auten osjećali su se slomljeno.

Dječaku, koji je tek završio natjecanje u državnom prvenstvu u hrvanju, trebala je transplantacija jetre što je prije moguće. Njegovi su roditelji dijelili priču putem interneta, nadajući se da će pronaći donatora, ali nisu ga mogli pronaći.

U tom trenutku, Camie Loritz, medicinska sestra u Milwaukeeju, pokušala je pomoći i otkrila je da je ona savršena kombinacija.

Obje operacije su se dogodile 15. maja, ali Loritz je željela ostati anonimna. Nakon dvije sedmice, bolnica je organizirala sastanak kako bi se dječak i medicinska sestra upoznali i nakon toga uslijedile su velike emocije koje su prethodile dugim zagrljajima.

Braydenov otac napisao je:

“Izdvojila je svoje vrijeme i prošla kroz bol kako bi bila sigurna da će moj sin opet imati priliku biti ponovo uz nas i moći živjeti i napredovati kao i svaki dječak sa 7 godina. Dakle, hvala Cami Loritz, nikada ti se neću moći odužiti za poklon koji si dala mom sinu i svima nama!”

Kasnije je komentirao da je ono što je ona učinila potpuno nesebično, te je spasila život njegova sina.

Braydenova mama, Ruth Auten, rekla je da se ne može dovoljno zahvaliti Loritz, te da je sada smatraju članom obitelji. Brayden se vratio u svoj dom u julu nakon što se oporavio od djelomične transplantacije jetre i krenuo je u školu.

Loritz se u septembru zahvalila svima na podršci njoj i malom junaku:

“Sada kada je prošlo 4 mjeseca od transplantacije, lijepo je vidjeti kako Brayden opet uživa u svom djetinjstvu. Neizmjerno sam zahvalna što njegova obitelj dobiva priliku da njihov dječak bude ponovo zdrav”, rekla je Loritz.

“Donacija organa je koncept da spasite nekome život! Pored svega ljubavi i podrške koju smo dobili, tražimo vašu pomoć da educirate javnost i podignete svijest o donaciji organa. Pomozite nam da smanjimo deficit između broja potrebnih organa i broja raspoloživih organa”, rekla je dječakova obitelj.

Jetra je među najvećim tjelesnim organima i ima brojne važne uloge, poput pretvaranja hranjivih tvari iz hrane u korisne tvari, apsorbiranja toksina i pretvaranja u bezopasne tvari, te stvaranja proteina. Kada se jetra zarazi virusom uzrokuju nejasne simptome, pa je dijagnosticiranje problema jetre često izazovno.

Leave a Comment