Milorad Dodik čestitao pobjedu Bidenu: Upućujem vam izraze iskrenog poštovanja

 

 

“U kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najutjecajnijih funkcija u svijetu, funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su SAD, sa kojima srpski narod dijeli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog vijeka, jedan od autora Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Wright-Peterson koji je zaustavio rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavnopravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik je podsjetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Jasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspješne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u cjelini, prijeko potrebna”, istakao je Dodik.

Dodik je uvaženom novoizabranom predsjedniku SAD-a uputio izraze iskrenog poštovanja.

Leave a Comment