Miro Lazović: Potez Komšića i Džaferovića je odlučan i državnički

 

 

Zajednička press konferencija ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i Milorada Dodika bila je klasični politički obračun s najavama Washingtona i Brisela o neophodnosti dogradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Lazović.

“Poruke koje su poslali su ujedno i obračun s budućnošću BiH. Zagovarajući etničke kolektivitete, a ne građanska prava, oni bi da BiH i dalje ostane zaglavljena između Dejtona i Brisela kao podijeljeno društvo i nedovršena država. Adekvatan odgovor na poruke koje smo čuli morao bi uslijediti od političkih partija i njihovih lidera, kao i od svih onih koji su za građansku državu i euroatlantski put BiH”, istakao je.

Pozvao je sve lidere probosanskih stranaka da stanu pod jednu zastavu.

“Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu bh. zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlantskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država. Vjerujem da bi to bio najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama, a ujedno i snažna poruka Washingtonu i Briselu”, zaključio je Lazović.

Leave a Comment