Mirza Ganić, predsjednik SDA Visoko: Ovo više nema veze sa izborima, naš cilj je spasiti Visoko

 

Intervju /

“Situacija je iz dana u dan sve gora. Moramo oteti Visoko iz kandži samoljubljivih neznalica zbog kojih je narod sve siromašniji. Sve što dolazi od te vlasti, koju personificira nezavisna kadidatkinja Amra Babić, je podvala. Moramo ispraviti greške koje je napravila nenarodna vlast. Mi smo to već počeli sa činjenicom da smo nakon pobjede koju smo ostvarili u Visokom i odličnih izbornih rezultata 2018. godine dobili mjesto premijera Zeničko–dobojskog kantona. Pomoći ćemo značajno da se u najkraćem mogućem roku poprave regionalne ceste, urede škole, da se izdvoji što više stipendija studentima, maksimalno pomogne poljoprivrednicima i industriji u Visokom. Visoko je zaustavljeno u razvoju i mi nećemo dozvoliti da ispaštaju građani i narod. Nekome je, izgleda, stalo da Visoko bude podijeljeno, da u Visokom vlada strah i neizvjesnost i da se otima od naroda. Nećemo dozvoliti dalje propadanje Visokog. Narod je sa nama i zato smo optimisti. Bit će to sve dobro ako Bog da”, poručio je predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Visoko i prvi čovjek Vlade ZDK-a Mirza Ganić.

 

Gospodine Ganić, kakvo je trenutno stanje u vašoj SDA stranci u Visokom?

Nikad bolje. SDA Visoko je u protekle tri godine prešla vrlo značajan put. Reformisali smo stranku, ojačali je iznutra, konsolidirali smo snage. Rezultat takvog rada već vidimo u javnosti i kod naših mnogobrojnih simpatizera. Ljudi nam prilaze sami i ne čekaju poziv. Ovog puta na djelu je spoj mladosti i iskustva. Nove snage su tu. Nova energija. Narod je uz nas. I to je najvažnije. Prva naznaka promjene bila je naša pobjeda na prethodnim parlamentarnim izborima 2018. godine, kada smo na osnovu odličnih rezultata dobili mandat premijera Zeničko–dobojskog kantona. Tada je opcija bliska vlasti u Visokom, koja je trebala zavladati kantonom, a imali su čak ambicije da preuzmu i Federaciju BiH, doživjela poraz i njihova kola su od tada, prema mom mišljenju, krenula nizbrdo.

U posljednje vrijeme SDA Visoko dala je do znanja da želi promjene. Čitav niz tema i problema na koje je SDA Visoko ukazala, a koje smetaju narodu i zapreka su razvoju Visokog, pokrenulo je građane na razmišljanje. Da li su u tom smislu promjene moguće?

Puno je nezadovoljnih. Kazao sam da je narod uz nas, ali i mi smo uz narod i sa narodom, uvijek bili. Mi smo ukazali na katostrofalne posljedice ovakve vlasti kakvu mi imamo u Visokom, jer to nam je dužnost. Građani su u tome prepoznali skidanje okova sa Visokog. Nije dugo trebalo da ljudi, uprkos torturi i ucjenama koje provode poslušnici lokalne vlasti, počnu slobodno govoriti ono što misle. Zato, nije više pitanje da li su promjene moguće, promjene su nužne! Građani više i ne mogu zamisliti Visoko u kojem će i dalje vladati korupcija, arogancija i bahatost, u kojem će se bogatiti samo odabrani i njihove porodice, na račun naroda. Građani više ne žele živjeti u strahu, ne žele nenormalno visoke račune za vodu, ne žele da ih poštari sačekuju sa plavim kovertama, ne žele rupe na lokalnim cestama. Građanima je dosta koncerata i derneka plaćenih po enormno visokim cijenama, ali njihovim parama, građanima je dosta sporazuma i saradnje s negatorima genocida i poštovaocima presuđenih ratnih zločina i njihovih “delija”. Građani više ne žele ni čuti za studijska putovanja, za pranje para, za usisivače koji koštaju više od automobila. Građanima je dosta gušenja u smradu i smogu, smeću i led displeya u službi stvaranja nečijeg kulta ličnosti itd. Mogli bismo nabrajati do sutra. Suština je da se ova vlast, na čelu s nezavisnom kadidatkinjom Amrom Babić, pokazala više nego nesposobnom i štetnom po interese naroda koji živi ovdje. Nažalost, ova vlast nije dorasla ni mnogo lakšim zadacima, a kamoli da vodi Grad Visoko. Već smo konstatovali, Amra Babić je naša velika greška i mi ćemo tu grešku, ako Bog da, ispraviti.

Koji su ciljevi stranke u periodu koji je pred nama?

Naš cilj je spasiti Visoko. Ovo više nema veze sa izborima. Situacija je iz dana u dan sve gora. Moramo oteti Visoko iz kandži samoljubivih neznalica, zbog kojih je narod sve siromašniji. Sve što dolazi od te vlasti koju personificira nezavisna kandidatkinja Amra Babić je podvala. SDA Visoko je sada dovoljno jaka da vrati život u normalu u ovom gradu. Dobar dio građana je podlegao vrlo snažnoj propagandi da je gradonačelnica “nedodirljiva”, međutim posao skidanja okova i ukazivanja na razne, izvinite na izrazu, budalaštine, pokazao se puno lakšim. Sve što radi ova vlast je toliko loše, da smo u jednom trenutku pomislili da su izgubili vezu s stvarnošću. Udarila sila u glavu, pa ne biraju načine i sredstva kako bi ostali na vlasti. To se dešava kada interese naroda podredite svojim privatnim ciljevima i počnete mu jahati na leđima. Šteta je već sada ogromna. Zato je spas Visokog naš jedini cilj u ovom trenutku.

Primjećuje se pojačan rad na terenu i u mjesnim odborima. Kakvo je raspoloženje među narodom?

Narod je sretan da se može ponovo slobodno požaliti nekome za nevolje koje im je priredila vlast. Imamo jedno novo raspoloženje u narodu. Neka vrsta nove energije i odlučnosti da se izbori za svoja prava. Shvatili su kuda ovo sve vodi i jasno im je da su prevareni. Svima je jasno da je Visoko bez vizije razvoja, da je na sceni diktatura i da ovako više ne može.

Država se nalazi u najozbiljnijoj krizi od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Prema Vašem mišljenju, sudeći prema potezima koje u posljednje vrijeme vuče gradska vlast, na čijoj je strani vlast u Visokom?

Nije sasvim jasno na čijoj je strani. S jedne strane imamo napade na patriote i apele da se zaboravi prošlost, dok se druge strane daje podrška zagovornicima i promotorima agresorske politike prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Svako zlo za neko dobro. U krizama ćemo najprije i najlakše saznati ko je ko i ko je na čijoj strani. Ne kaže džaba naš narod: “Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijer pokaže trag”. Upravo u svjetlu svega što nam je priredila u posljednje vrijeme bilo bi dobro da nam nezavisna kandidatkinja Amra Babić jasno da do znanja na čijoj je strani. Ova kriza nije nimalo bezazlena i mi očekujemo od gradonačelnice da se očituje u smislu nastavka saradnje i podrške koju daje svojim kolegicama i kolegama, a koji negiraju genocide, veličaju ratne zločince i podržavaju blokadu institucija države Bosne i Hercegovine.

Šta je rješenje, prema Vašem mišljenju, za Visoko?

Visoko može i zaslužuje puno, puno bolje. To je sada nakon ukazivanja na svu poraznost politike koja upravlja našim gradom svima jasno. Najprije, moramo neutralisati posljedice takve politike. Jedostavno rečeno, moramo ispraviti greške koje je napravila ova nenarodna vlast. Mi smo to već počeli sa činjenicom da smo, nakon pobjede koju smo ostvarili u Visokom i odličnih izbornih rezultata 2018. godine, dobili mjesto premijera Zeničko–dobojskog kantona. Pomoći ćemo značajno da se, u najkraćem mogućem roku, poprave regionalne ceste, urede škole, da se izdvoji što više sipendija studentima, maksimalno pomogne poljoprivrednicima i industriji u Visokom. Visoko je zaustavljeno u razvoju i mi nećemo dozvoliti da ispaštaju građani i narod. Nekome je, izgleda, stalo da Visoko bude podijeljeno, da u Visokom vlada strah i neizvjesnost, da se otima od naroda. Nećemo dozvoliti dalje propadanje Visokog. Narod je sa nama i zato smo optimisti. Bit će to dobro, ako Bog da.

S obzirom na to da je sutra 1. mart, Dan nezavisnoti Bosne i Hercegovine, kakva je Vaša poruka?

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima upućujem iskrene i domoljubne čestitke! Izjasnivši se potvrdno na referendumskom pitanju o nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, njeni punoljetni građani potvrdili su svoju želju i namjeru da žive u jedinstvenoj, cjelovitoj, suverenoj i nezavisnoj državi, državi ravnopravnih građana i na taj način smo očuvali vlastiti integritet i ponositost pripadnosti domovini.

Cijeneći tadašnje temelje i rad za napredak i dobrobit domovine, nastojimo očuvati krvlju plaćenu slobodu i nezavisnost. Samo jedinstveni možemo nezavisnost i cjelovitost očuvati, te se pridružiti uspješnoj evropskoj porodici država. Lokalno složni i globalno vezani našoj domovini garant smo opstojnosti!  Sretan Dan nezavisnosti!

Leave a Comment