Muškarac otkrio kako je je bilo odrastati kraj oca s Downovim sindromom: Ponosan sam na njega

 

Sader Issa, koji studira stomatologiju u Siriji, podijelio je priču o tome kako ga je odgajao njegov otac Jad koji ima Downov sindrom. Prema njegovim riječima otac ga je svakodnevno obasipao ljubavlju i učinio je najbolje što je mogao da njegovo djetinjstvo bude isto kao i kod svakog djeteta.

Naglasio je da se nikada nije stidio svog oca i da je jako ponosan na njega jer ga je odgojio u dobrog i poštenog čovjek. Niko ne kaže da je lako živjeti s Downovim sindromom, ali Sader i njegov otac Jad uspjeli su stvoriti divnu vezu na koju bi mnogi roditelji mogli pozavidjeti, piše Bored Panda.

Foto: Bored Panda

Foto: Bored Panda

 

“Ponosan sam na svog oca. Kroz moj život bio mi je najveća podrška u momentima kada mi je ta podrška trebala”, rekao je Sader o svom ocu na koga se u njegovoj zajednici gleda pozitivno.

“Volio bih da svi prihvatimo različitosti i da ih se ne bismo trebali stidjeti. Ljudi s Downovim sindromom jesu različiti, ali imaju osjećaje, težnje i sposobni su živjeti normalan život kad postoji društvena prihvaćenost i društvo koje ih podržava. Dajmo im šansu da vidimo kakve sjajne sposobnosti imaju”, kazao je Sader.

 

Trenutno se snimm film o njegovom odnosu sa ocem.

Priča Sader Isse je prilično neobična s obzirom na to da je zapravo prilično rijetko da muškarci s Downovim sindromom imaju djecu. Prema Nacionalnom kongresu Downovog sindroma, ovo se često ne odnosi na sterilitet, već s njihovim “nedostatkom znanja” o reprodukciji.

 

“Prema informacijama NDSS-a, do sada su prepoznata samo tri slučaja očeva sa DS-om, a mi ne spadamo u ta tri slučaja. Nadamo se da će Bored Panda prenošenjem ove priče pomoći da ona na formalan način stigne u vidokrug velikih istraživačkih organizacija”, kazao je Issa.

Žene s Downovim sindromom također mogu zatrudnjeti, ali to se ne događa često.

Leave a Comment