Na pomolu novi skandal: Sebija and co. tražili od dekanese Čavaljuge hitan sastanak zbog povratka prof.dr. Gavrankapetanovića na fakultet!?

 

Jedna od ljepših i rijetko pozitivnih vijesti koje su obilježile današnji dan bila je ona o povratku prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet gdje je, nakon trogodišnjeg nezakonitog progonstva iz nastave, jutros održao predavanje za stotinjak studenata na predmetu – hirurgija. Ali, ako je neko pomislio da je to bila konačna pobjeda pravde i zakona (i tamo gdje vlada SDA), onda se grdno prevario.

Ponovno pojavljivanje prof. dr. Gavrankapetanovića očigledno je izazvalo bijes u Kabinetu generalne direktorice KCUS-a. Dekanat Medicinskog fakulteta, odnosno dekanesa prof. dr. Semra Čavaljuga danas je prije kraja radnog vremena zaprimila ultimativan, naredbodavan i gotovo drzak zahtjev sa KCUS-a da već u utorak održi HITAN sastanak u amfiteatru fakulteta. Povod je, naravno, Profesorov povratak na katedru. Tako je na pomolu novi skandal u režiji dr. Izetbegović i pratećih poltrona sa Koševa… Više opcija o tome šta bi se sutra moglo dešavati je u igri.

Progon i pravna pobjeda

Prethodna priča je javnosti više nego poznata. Kada se prije tri godine suprotstavio autoritarnoj vladavini generalne direktorice dr. Sebije Izetbegović ugledni ortoped Gavrankapetanović doživio je šikaniranje koje ga je otjeralo sa KCUS-a. I ne samo njega. Posljedice upravljanja KCUS-om na način dr. Izetbegović su poznate – odlazak preko 170 specijalista, 365 medicinskih sestara i tehničara, odmah zatim i devastacija katedri Medicinskog fakulteta, Ljekarske komore, ugleda i akademskog značaja KCUS-a… itd.

Gavrankapetanović i svi prognani profesori ubrzo su ostajali bez mjesta na Fakultetu, u posljednje vrijeme i studenti bez predavanja… Dodatnu golgotu Profesor je doživio kada je prošle godine dao podršku porodici Smajlović i uzeo u zaštitu djevojčicu Nadin S. čije liječenje na KCUS-u je odbila Sebija Izetbegović i 10 pedijatara. Ljetos je preko Ljekarske komore KS Sebija Izetbegović pokušala iz osvete oduzeti licencu prof. dr. Gavrankapetanoviću. Zbog revolta boraca i šire javnosti egzekutori sa KCUS-a su malo zastali, ali zasigurno nisu odustali.

Ipak pravna bitka koju je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović vodio na Općinskom sudu u Sarajevu i u Rektoratu UNSA urodili su plodom. Općinski sud i Rektorat UNSA donijeli su rješenja da je njegovo uklanjanje bilo nezakonito i da se mora vratiti u nastavu te je njegovo predavanje u ponedjeljak ujutro bilo konačno dovođenje stvari u sklad sa zakonom. Ali, obzirom na poznato ponašanje menadžmenta KCUS-a kao da je „iznad zakona“, moglo se i pretpostaviti da dr. Izetbegović neće željeti progutati tu knedlu.

Novi napad na Profesora?!

Čim su mediji objavili vijest da se prof. dr. Ismet Gavrankapetanović vratio na fakultet, u Kabinetu na KCUS-u podignuta je uzbuna. Čini se da je generalna direktorica, koja je inače ovih dana „na godišnjem odmoru“, bila iznenađena time što je dekanesa Čavaljuga konačno postupila po zakonu. Na njenu adresu stigao je iz KCUS-a kratak i jasan, ali ubitačan e-mail:

„Poštovana… zahtijevamo HITAN sastanak šefova svih katedri Medicinskog fakulteta, koji ćete zakazati u jednom od amfiteatara Medicinskog fakulteta,  sutra.“

U potpisu… Sebija Izetbegović i svi šefovi katedri kako slijedi….

Faksimil zahtjeva sa KCUS-a

Za analizu je interesantan ton zahtjeva. Agresivno, bespogovorno, pomalo nipodaštavajuće prema dekanesi Čavaljugi… pa je za pretpostaviti da ga je diktirala upravo dr. Izetbegović u nastupu bijesa nakon čitanja tekstova o Gavrankapetanovićevom povratku.

Zanimljiv je ton zahtjeva

Saznajemo da bi na sastanku moglo doći do orkestriranog napada na prof. dr. Čavaljugu (jer je konačno uradila po zakonu, a ne kako joj se kaže „odozgo“) te da je jedna od mogućih taktika ultimativno zahtijevanje šefova katedri da se Gavrankapetanović ponovo povuče iz nastave („…ili on ili mi…“). U tom slučaju za očekivati je da će se i šefovi katedri pod budnim okom generalne direktorice i pojedinačno izjašnjavati o ovakvom zahtjevu. To bi bio poznati i oprobani metod kontroliranja potčinjenih koji direktorica redovno primjenjuje.

Javnost, koja je i dosad podržavala Gavrankapetanovića, sve će budno pratiti i nesumnjivo da novi napad na njega ne bi prošao bez odgovora boraca i javnosti kao i pri pokušaju oduzimanja licence. Zatim, nije li vrijeme da i studenti konačno dignu svoj glas i kažu koga žele za svoje profesore na katedrama.

A na koncu i najvažnije, institucije za provođenje zakona konačno bi morale efikasnije i energičnije djelovati protiv centara moći koji još misle da su iznad zakona.

Leave a Comment