Nana Džejle Ramović za „Avaz“: Svi smo se molili da se rodi sin, a rodi se naša Džeca

 

PIŠE POEZIJU

Goraždanka Advija Herenda piše poeziju, a „Ponos“ je posvetila unuci Džejli

 

Džejla Ramović i Advija Herenda: Nana unuci posvetila pjesmu

FOTO: FACEBOOK

 

Džejla Ramović, pobjednica „Zvezda Granda“, plijeni pažnju javnosti svojim pjevanjem, izgledom, ali i porodicom. Više puta je isticala da joj je porodica najveća podrška, uz nju su sve vrijeme mama Edita, otac Sanin i dvije starije sestre Šejla i Lejla.

Šejla je jedna od najpopularnijih influenserica na ovim prostorima, a Lejla, koja je, također, aktivna na društvenim mrežama, nedavno se zaručila i uskoro će stati pred matičara.

Rana mladost

Svoju ljepotu Džejla i njene sestre naslijedile su od mame Edite, a sada je u javnost isplivala informacija da Editina mama Advija Herenda, također, ima jedan talent – ona piše poeziju.

– Moja nana pjesme piše cijeli život. To je njena strast. Nema svoju knjigu, ali je pjesme objavljivala u zbirkama zajedno s drugim autorima. Veoma sam ponosna na nanu, ali, nažalost, nisam naslijedila taj njen talent – rekla nam je Džejla.

Advija Herenda otkrila je za „Avaz“ da je počela pisati u trećem razredu osnovne škole.

-Dobili smo zadatak da napišemo pjesmu o zavičaju. U istom času sam je napisala i objavljena je u „Malim novinama“. To mi je dalo vjetar u leđa i otad sam zavoljela poeziju. Do današnjeg dana pišem povremeno, a inspiraciju pronalazim svuda oko sebe. Imam oko 2.000 svojih autorskih pjesama i jedan neobjavljen roman, koji uskoro planiram objaviti s još dvije spremljene zbirke. Izdala sam oko 25 zajedničkih zbirki s piscima iz naše zemlje, regiona i cijelog svijeta – otkrila je Herenda.

Moj ponos

Prije nekoliko dana na svom Facebook profilu objavila je vijest da je njena pjesma „Mi smo sada samo uspomene“ objavljena u antologiji svjetskih pjesnika „Odyssey“. Knjiga se već nalazi u svim knjižarama „Amazona“.

Na svoje unuke Džejlu Ramović i Džejlanu Herendu, koja je prošle godine pobijedila na muzičkom šouu „Zvijezda možeš biti ti“, veoma je ponosna.

-One su moj ponos, bez obzira na to što su pobjednice. Pisanjem se u mojoj porodici više niko ne bavi, jer su pretežno u muzičkim vodama, od muža sina i njih dvije – kaže penzionerka iz Goražda.

Također nam je poslala pjesmu „Ponos“, koju je posvetila unuci Džejli Ramović. Prenosimo je u cijelosti:

Htjede majka

da rodi dječaka

i svi smo se

molili kod Boga,

dvije kćerke

već je odgajala

pa je htjela

i sina jednoga.

Ali bješe po

Božijoj volji

ne onako

šta bi majka

htjela,

već se rodi

djevojčica mala

lijepa Džejla

sa licem anđela.

Čim je mala

Džeca

proplakala,

odmah je i

zapjevati znala,

kroz njen plač

se zvijezda nazirala

posebnim je

plačem kazivala.

Glas slavuja

čuo se je tada

u okviru njenog

rodnog grada,

a sa dvije

godine života

već je bila

zvjezdica estrada.

Ta nestašna

djevojčica mala

svima nam je

veliku radost dala,

ne žalimo što

nema dječaka

kojeg htjede

rodit’ njena majka.

Leave a Comment