Naša stranka: Negiranje mišljenja OHR-a trojku izjednačava s rušiteljima BiH

 

Oštra reakcija

“SDA i njeni koalicioni partneri dosad su se pokušavali izdići i iznad zakona i iznad volje građana te čistom demonstracijom sile preuzeti vlast u Kantonu Sarajevo. Danas su otišli stepenicu više, negirajući tumačenje OHR-a da je Danijela Kristić legalna i legitimna predsjedavajuća Skupštine. Naša stranka, kao i njeni koalicioni partneri, otkako je skupštinska većina promijenjena, nije ništa drugo pokušavala nego toj novoj većini omogućiti da zakonskim putem preuzme predsjedavanje Skupštinom KS. Međutim, SDA čini sve da to uradi nezakonito2, saopćili su.

Zbog toga, kažu, samo mogu izraziti zabrinutost za budućnost Kantona i njegove građane. Ljudi koji su spremni dolaziti na vlast nezakonitim sredstvima, čak i kad im je taj dolazak izvjestan potpuno legalnim putem, opasni su za nastavak demokratskih procesa.

“Za ovo više nisu krivi ni sami zastupnici koji to pokušavaju koliko predsjednici njihovih stranaka koji obnašaju najodgovornije funkcije u državi. To je ono što dodatno zabrinjava. Da li će se kršenje pravnog poretka koje demonstriraju na kantonalnom nivou preliti i na više nivoe vlasti i da li će se time trojka sastavljena od SDA, DF-a i SBB-a u potpunosti izjednačiti s onima koji već decenijama otvoreno ruše BiH, između ostalog kršeći odluke i ne poštujući preporuke OHR-a”, kažu iz Naše stranke.

Leave a Comment