Naša stranka: Vrijeme je za kraj dejtonske i početak briselske BiH

 

 

Ističu da nakon 25 godina, što je četvrt vijeka, zaista više nema vremena za čekanje.

“Vrijeme je da zatvorimo poglavlje dejtonske i otvorimo poglavlje briselske BiH. U tome nas koči Ustav koji kao instrument u rukama nacionalističkih partija služi za opstrukcije svake reforme koja predstavlja iole ozbiljan civilizacijski iskorak. Dovoljno je samo spomenuti da oko 400.000 naših građana i građanki nema pravo da bude birano jer pripadaju kategoriji takozvanih Ostalih ili pripadaju konstitutivnim narodima, ali ne žive u dijelu BiH s kojeg se kao pripadnici određene etnije mogu kandidovati za željene pozicije u vlasti”, navode iz Naše stranke.

S takvim Ustavom, ističu, ne možemo se nadati ulasku u EU koji želi oko 80 posto naših državljana i državljanki, kojeg uostalom želi i EU.

“Svi smo taoci instrumentalizacije Ustava u cilju održavanja statusa quo zahvaljujući kojem bh. vlast, koja od kraja rata suštinski i nije mijenjana, jedino i može biti vlast. Zato je, prije ustavne, potrebna politička reforma. U tom kontekstu želimo podsjetiti na netom održane izbore koji su je pokrenuli i koja će, nadamo se, biti završena 2022.”, poručili su u saopćenju.

Leave a Comment