Nevjerovatan oporavak u Etiopiji: 114-godišnjak prebolio koronavirus

 

O ovom 114-godišnjaku, koji je etiopijski pravoslavni svećenik sada se brine njegov unuk.

“Kada sam bio u bolnici molio sam Boga da ozdravim. Plakao sam se i molio da cijela planeta bude zdrava”, rekao je on za BBC.

Aba Tilahun se na ovaj virus slučajno testirao, a primljen je u bolnicu prije nego li je imao bilo kakvih simptoma. To je omogućilo medicinskom osoblju da se posveti pacijentu i da pažljivo nadgleda starca.

Nakon četiri dana primljene je na intenzivnu njegu u bolnici Yeka Kotebe, stanje mu se pogoršalo pa je stavljen na respirator.

Proveo je u bolnici 14 dana, a na respiratoru je bio više od sedam dana. Također je pio antibiotike i protuupalni lijek deksametazon.

“Zaista je nevjerovatno da je preživio koronavirus s obzirom koliko godina ima. Sretni smo što smo ga otpustili”, rekao je njegov ljekar Hiluf Abate.

Iz bolnice su napomenuli da ne mogu utvrditi Abeovu starost jer nema rodni list, ali su potvrdili da je stariji od stotinu godina.

U Etiopiji je do sada potvrđeno 5.000 zaraženih koronavirusom, od čega je 81 osoba preminula.

Kako bi suzbili širenje koronavirusa, Etiopija je u aprilu uvela vanredno stanje i zbog toga su zatvorene škole i igrališta, a zabranjena su i velika okupljanja i sportski događaji. Također je smanjen i broj putnika u javnom prevozu

Leave a Comment