Nezavisni zastupnici u Skupštini KS: Tražimo ostavku gradonačelnika Abdulaha Skake

 

Reakcija na snimak

Kako kažu, to je ono što je svojevrsna “javna tajna” i na šta su zastupnici prethodno upozoravali, a to je teška i nadasve opasna kompromitovanost demokratskih procesa.

“Iz snimka saznajemo koliko i na koji način su kompromitovani demokratski izbori ne samo unutar stranke koja sebe naziva ‘pobjedničkom’, već i svi ostali demokratski procesi i izbori u Kantonu Sarajevo počevši od izbora Gradonačelnika Sarajeva 2016, preko Opštih izbora 2018. (koje su i međunarodni predstavnici ocijenili kao kompromitovane), pa sve do izbora nove Vlade KS čiji predloženi ministarski kandidati samo četiri dana prije njihovog izglasavanja u Skupštini KS bivaju eksponirani kao dio jedne koruptivne organizacije na čijem se vrhu, kako to potvrđuju izjave na snimku, nalazi predsjednik stranke lično”, poručeno je iz parlamentarne grupe “Četvorka” koju čine Jasna Duraković, Damir Marjanović, Elvis Vreto i Damir Nikšić.

Na osnovu ovog snimka možemo pretpostaviti, navodi se u saopćenju, ako ne i zaključiti, da su slični metodi korišteni i pri formiranju nove skupštinske većine, tj. pri “završavanju” nekih od osamnaest zastupnika, tim prije što su, navodno, svim procesima rukovodile iste osobe koje se nalaze ili navode u snimku.

“Smatramo da je prijedlog nove Vlade KS ovim nepopravljivo kompromitovan i tražićemo da se povuče sa dnevnog reda naredne sjednice zbog novih saznanja koje su predočene javnosti. Tražimo i neopozivu ostavku Gradonačelnika Sarajeva, gospodina Abdulaha Skake”, poručuju zastupnici.

Parlamentarna grupa “Četvorka” principijelno osuđuje kompromitaciju demokratije i insistira na tome da se naredni lokalni izbori organizuju transparentno, da se u njih uključi što veći broj posmatrača, te da se uvođenjem elektronskog brojanja osigura regularnost izbora i tako vrati povjerenje građanstva u demokratiju.

Leave a Comment