Novalić: Rudara ima dvostruko više nego što ih treba. Smanjenjem broja do većih plata

 

Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je na održanoj tematskoj sjednici o energetskom statusu usvojio nekoliko zaključaka gdje se posebno ističe podrška usvajanja državnog zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prijenosu i tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini.

Novalić: Pitanje koje je važno samo po sebi je pitanje energije

Sjednica je održana samo sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice – status implementacije u Federaciji BiH.

Za O Kanal o energetskom sektoru u Federaciji BiH, najavljenom generalnom štrajku rudara i stanju u mostarskom Aluminiju, razgovarali smo sa premijerom Fadilom Novalićem u novom izdanju informativne emisije O Dnevnik u 17 sati.

Novalić: U ovom trenutku naši rudnici su velikoj depresiji, jako velikom gubitku

Novalić: Mi smo veliki izvornici energije

Pozitivna strana jučerašnje sjednice Parlamenta je diskusija o temi energetskog sektora koja je ubrzo postala i najaktuelnija u BiH. Ne samo zato što je ona nametnuta kao tema, nego što je stvarno u žiži realnih zbivanja u Evropi i kod nas, i to postaje važno pitanje, mišljenja je Novalić.

“Pitanje koje je važno samo po sebi je pitanje energije. Mi od svih nezavisnosti koje želimo imati je biti nezavisni barem u energetskom smislu, ako nismo u nekom vojnom, ekonomskom, ne možemo u globalnom svijetu, ali možemo biti energetski nezavisni, mi to već jesmo, mi smo veliki izvornici energije. To postaje važno pitanje jer Evropa nameće nove regule kad je u pitanju energija, CO2, zagađenje, s jedne strane to je vanjski efekat, ujedno i pritisak na tu branšu gdje i unutarnji pritisak raste. Svaki dan mjerimo zagađenje u Sarajevu, Tuzli, Zenici, a glavnina nastaje iz tog energetskog sektora. Treći razlog zašto je dobro da je ta tema došla u Parlament je onaj gdje unutar tog energetskog sektora imamo jako velike probleme, ekonomske i socijalne, kao i vrelo pitanje rudara.”

Novalić: Moramo ozdraviti rudnike

Rudari u FBiH najavili generalni štrajk

Rudari u FBiH, njih oko 11 hiljada, najavili su stupanje u generalni štrajk ako do 27. januara ne dobiju novi kolektivni ugovor i povećanje satnice.

 

O tome da li će Vlada biti u mogućnosti da udovolji tim zahtjevima i da li će spriječiti štrajk, Novalić odgovara kako je važno taj problem usmjeriti ka Elektroprivredi BiH.

Rudari imaju tu percepciju da mogu dobiti više preko Vlade, nego što bi dobili preko Elektroprivrede, ali na kraju onaj ko može pravno staviti potpis na bilo šta je Elektoprivreda. Sa te strane važno se okrenuti prema Elektroprivredi jer ona zna sve unutrašnje mogućnosti i probleme. U ovom trenutku naši rudnici su velikoj depresiji, jako velikom gubitku, zakon koji je proveden prije nekoliko godina o konsolidaciji definitivno nije uspio. On u takvoj formi i ne može uspjeti. Mi koji imamo iskustva u tim privrednim događajima znamo da to nije moglo uspjeti. Vi morate raditi operativno i finansijsko restruktuiranje i ne možete raditi globalno, nego morate rudnik po rudnik jer svaki ima drugačiju krvnu sliku. Valja ozdraviti rudnike, oni su nezdravi i sa te strane zahtjevi rudara su s mog gledišta opravdani“, ističe Novalić u razgovoru za O Kanal i dodaje:

“Oni žele veće plate. U svijetu u kojem stalno rastu potrebe i cijene oni žele veća primanja. Realno imaju niske, ali sa druge strane neko ili barem neki koji trebaju da kažu, neće da kažu da rudara ima dvostruko više nego što ih treba. Tu je odgovor. Nije odgovor u povećanju plata nego o smanjenju broja koji bi dao povećanje plata bez problema i znatno više od ovog. Moramo ozdraviti rudnike, ne zbog zahtjeva rudara nego zbog togs što nam treba struja, hoćemo da zadržimo energetsku nezavisnost, da izdržimo pritisak Evropske unije i hoćemo da imamo novu i čistu energiju iz Termo bloka 7.“

Novalić: Definitivno rješenje za Aluminij je stečaj

17. januar dan D za Aluminij

O konačnoj sudbini Aluminija 17. januara trebala bi se izjasniti skupština preduzeća.

Jedino rješenje za mostarskog giganta je stečaj, kako kaže, jer tad bi nastupila nova era.

“Dobro znam korporativna pravila kako idu. Abraham grupacija se naselila i pokušava ući u predvorje Aluminija prije nego što se dogodi definitivno rješenje. Definitivno rješenje za Aluminij je stečaj i u stečaju kao očišćena imovina da se proda nekom globalisti. Tad nastupa nova era.”

 

Leave a Comment