Novopazarci se nadali pomoći BiH, ali Srbija je i zvanično odbila: Imamo sve što je potrebno

 

“Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opštu bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika”, navedeno je u diplomatskoj noti Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Odgovor na ponudu BiH

Odgovor na ponudu BiH

 

Uprkos ovim tvrdnjama, koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek danas je izjavio da Opšta bolnica u Novom Pazaru ima dovoljno lijekova i opreme, da su stigle baterije za kiseonik i da je formirana nova respiratorna jedinica sa 18 respiratora, ali da još postoji potreba za stručnim kadrom.

“Trenutno nam pomaže 15 kolega iz Srbije, očekujemo još 20, a nadamo se da će nam uskoro stići i stručnjaci iz BiH i Turske. Kada će se to desiti zavisi od dogovora na državnom nivou”, rekao je Đerlek.

Naveo je da se Opštoj bolnici javilo oko 60 nezaposlenih ljekara i medicinskih sestara i da će, u zavisnosti od potreba, biti angažovano njih 30 do 40 koji će odmah popuniti upražnjena mjesta ljekara koji su inficirani.

“Situacija nije sjajna, neće biti lako, tražimo strpljenje građana i nadam se da ćemo, uz ljekare i medicinsko osoblje koje se junački bori, vrlo brzo normalizovati stanje. I ja ću dati sve od sebe, majka mi je preminula prije tri dana od COVID-19, a ja sam se zbog iste bolesti liječio na Infektivnoj klinici”, dodao je on.

BiH je zvanično ponudila pomoć Srbiji nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u ponedjeljak najavio da će BiH poslati pomoć Sandžaku.

Dan poslije (utorak) premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da su dobrodošli svi koji žele pomoći, no ipak je tu pomoć Srbija odlučila odbiti. MVP BiH je jučer i zvanično uputilo notu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je novopazarska bolnica jedna od najboljih u Srbiji i da, osim kadra, bolnici ne nedostaje ništa što bi trebalo da ima. Ministarstvo zdravlja je, kaže on, trebalo ranije cijelu bolnicu proglasiti Covid bolnicom.

Novi Pazar je veliko žarište koronavirusa u Srbiji. Dok lokalno stanovništvo moli za pomoć, vlast Srbije ističe da je situacija u Novom Pazaru nije ništa gora nego u Beogradu.

Iako su medicinari iz Sarajeva i Tuzle dobrovoljno željeli pomoći kolegama i stanovnicima Novog Pazara, to se za sada neće desiti.

Leave a Comment