Ostvarili veći promet od Zenice koja je sjedište Kantona i ima dvostruko više stanovnika

 

Tešanj ima veći promet na fiskalnim uređajima od evropske metropole Zenica i načelnika za kojeg možda nikada niste čuli. I da se ne radi o podatku koji će u budućnosti imati važnost kod  izmjena zakonskih regulativa u raspodjeli javnih prihoda i vraćanju lokalnim zajednicama možda ne bi ni danas. Skromnost je karakteristika nepretenciozne osobe koja ne smatra da je bolja ili vrednija od drugih ljudi. U konkretnom slučaju radi se o ogromnim prihodima i nema ni potrebe, u pitanju su djela.

U Tešnju je do 1. decembra 2020. ostvaren promet preko fiskalnih uređaja u iznosu od 1 milijarde i 280 miliona.

Objavio je to načelnik Tešnja Suad Huskić uz komentar da je taj promet veći od onog u gradovima sa sličnim brojem stanovnika.

– Zanimljivo je da je to veći promet od Zenice. To je sedmo mjesto u FBiH. Ispred su samo neke sarajevske općine gdje su velike kompanije (njih 4).
Tešanj je prestigao čak i Zenicu koja je sjedište Kantona i ima dvostruko više stanovnika – naveo je Huskić.

Vraćanje lokalnim zajednicama

On dodaje kako je ovo važan podatak, koji mora imati veću važnost u raspodjeli javnih prihoda, vraćanju lokalnim zajednicama.

– Ova društvo treba više pravednosti, a Tešanj zaslužuje više u raspodjeli poreza! Prvi korak je promjena propisa o oporezivanju dohotka, radi povećanja plata, a drugi korak je promjena kriterija za raspodjelu novca od PDV-a. Ko više radi, mora to i osjetiti – zaključio je Huskić.

Podsjetimo kako Tešanj slovi kao veoma razvije industrijski kraj a dom je velikom broju kompanija koje izvoze širom svijeta i sarađuju sa velikim svjetskim kompanijama.

D.H.

Leave a Comment