Otac Manuel poručio Emiratima: Ako vas Kur'an neće odvratiti od sporazuma sa Izraelom, onda vam treba novo islamsko osvajanje

 

Otac Manuel Musallam, poznati sveštenik iz Palestine, predsjednik Svjetskog narodnog odbora za pravdu i mir u Jerusalemu i poznati humanista poslao je UAE dirljivu i snažnu poruku u ime Palestinaca, nakon što su Emirati sklopili sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

 

Otac Manuel je, obraćajući se vladarima Emirata i Emiratima kao državi, rekao: “Draga naša sestro, znamo da si postigla sporazum o normalizaciji odnosa i potpunog mira sa cionističkim okupatorom Palestine. Ako te Časni Kur'an nije mogao uvjeriti i odvratiti od sklapanja saveza i normalizacije odnosa sa Židovima o kojima je rekao: Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci….”, pa ko će te onda odvratiti?!

Ja sam tvoja sestra, Jeruzalem. Plačem zbog tvog ponašanja, izdala si svoj savez i ugovor sa mnom. U ovom kontinuiranom sukobu na Bliskom istoku, zašto nisi ostala suzdržana i zašto ne vodiš brigu o svom narodu i Palestincima umjesto o Izraelcima, u smislu razvoja, izgradnje, ekonomije, rada i nauke?!

Zar ti nije palo na pamet da te je Amerika učinila bazom za svoje vojske i vojsku Izraela?! Ovim si samu sebe učinila poprištem za rat i uništenje sebe i svog naroda, umjesto da predstavljaš oazu mira i prosperiteta za cijeli Arapski zaljev.

Ti si unijela rat u Zaljev, pa si rekla: ‘Ovo je naš rat!’ Zašto si tu izraelsku rušilačku nečistoću i sramotu dovela u svoju zemlju da budeš žrtva kolonizacije tvoje djece, nafte, tvojih voda, ravnica i planina?

Ja sam Jeruzalem, i danas vidim da je tebi potrebno novo islamsko osvajanje, jer si ostavila svoj narod i izdala ga cionistima. A gdje si ga izdala, sestro?! U Jeruzalemu, u Kudsu, u svetom mjestu Isra'a i Mi'radža časnog Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Ovim korakom distancirala si se od sudjelovanja u oslobađanju Jeruzalema i cijele Palestine i izgubila si čast boriti se zajedno sa nama. Umjesto toga, poklonila si se i priklonila, osramoćena i ponižena, Izraelu… Neka ti Bog oprosti.

Mi za tebe nemamo ništa drugo osim tužnog prijekora, ali i pored toga, mi Palestinci obećavamo ti da ćemo prihvatiti tvoje slobodarske sinove koji odbacuju ovu moralnu i izdajničku grešku, i uvjeravamo ih da imaju mjesta kod nas.

Oslobodit ćemo ih iz izraelskog kaveza u koji si ih ti gurnula, tako da će se oni vratiti s arapsko-palestinskim vojnim formacijama pjevajući pjesmu oslobođenju i uzvikujući: ‘Mi smo sinovi Kudsa, mi smo vojska koja će doći u Kuds.”’

Otac Manuel Musallam poznat je po snažnom otporu izraelskoj okupaciji i protivljenju cionističkoj vlasti. Poznat je i po svojim, mnogo puta ponavljanim, zahtjevima da se okonča podjela Palestine i da Palestinci moraju zbiti redove pred izraelskom okupacijom. Posebno će ostat upamćen po, sada već, historijskoj rečenici: “Ako vam cionisti sruše džamije, učite ezane sa naših crkava”, koju je rekao tokom izraelske agresije na pojas Gaze 2014. godine.

 

Leave a Comment