Otvoreni odgovor Ceriću na otvoreno pismo Izetbegoviću: Stisnite pa stvari nazovite pravim imenom

 

 

Bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić objavio je sinoć na svom Facebook profilu otvoreno pismo predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću, ovrćući se na situaciju u kojoj se našao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

 

U otvorenom pismu Cerić, između ostalog, navodi:

“Dragi Bakire, mogao sam kao velika većina u našem narodu ostati indiferentan prema odnosu dvije maladomuslimanske obitelji u Bošnjaka, ali nisam ne mojom voljom, već pristiskom našeg zajedničkog prijatelja, koji zbog toga ima noćnu moru.

Možeš vjerovati u ovu moju priču, a i ne moraš, ali ne možeš zanemariti činjenicu da je naš narod zabrinut zbog toga i da ima duševni bol od kojeg ne zna kako da se lijeći dok stoji pred tvojim zidom šutnje i čeka da ti progovoriš na način da se ova priča završi jer ljudi vjeruju da ti imaš veliko srce čak i za one koji su tebe i tvoju familiju do kosti vrijeđali, ali za prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića još uvjek nemaš ključ da ti se srce otvori.

Uvjeren sam da i za ta vrata tvoga srca postoji ključ. Potrebano je samo malo iskrenog imanskog i moralnog napora da se ključ uzme, da se vrata otvore, da se lica suoče i da se govor otpočne”.

Na Facebooku Raporta, reisu Ceriću stigao je zanimljiv odgovor:

“Otvoreni odgovor Ceriću na otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću: Prvo Ceriću ne svađaju se dvije mladomuslimanske familije, tj. ne svada se Bakir i Ismet, a ruku na srce Ismet se ne svađa nikako i ni sa kim, već radi još napornije i čini sve da što više pomogne ljudima u ovoj teškoj situaciji. To sto je Ismetu pacijent svetinja, a Bakirovoj ženi nije, pa ga ona zbog tog napada, Ceriću stisnite pa stvari nazovite pravim imenom.

Bakir ne napada, on samo šuti, a da može intervenisati do napada ne bi ni došlo. Slažem se Ceriću sa Vama samo u jednoj konstataciji Vašoj, a to je ko god napadne doktora Ismeta, unaprijed izgubi bitku. I ovaj put će tako biti, jer od kamenja kojeg Bakirovca baca na njega može Ismet samo sagraditi uglednu bolnicu u kojoj narod neće dozvoliti ni prisustvo Bakirovce i njoj sličnih. Ismet joj kamenjem neće uzvratiti. Ubuduće Ceriću stvari nazovite pravim imenom i pozovite se na savjetodavne ajete koji govore o prolaznosti… Sve će ovo jednom proći, a doktor Ismet Gavrankapetanović će ostati čiste savjesti i obraza”, stoji u komentaru korisnika Elly Ivković.

Leave a Comment