Plenković: Promjena Dejtona je prije svega stvar BiH, njenih građana i stranaka

 

 

On je odgovarao na pitanje o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, konkretno o tome da li je stanje u BiH danas takvo da je promjena Dejtona nužna za bolje funkcioniranje zemlje te kako će Hrvatska voditi svoju politiku prema našoj zemlji.

“Dejtonsko-pariski sporazum nije samo mirovni sporazum koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, već je i ustavnopravni dokument. On je, među ostalim, i Ustav BiH. Promjena ustava svake države prije svega je stvar njenih građana i političkih stranaka. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost BiH od najvećeg su značaja”, kazao je Plenković.

Nastavit ćemo se zalagati za ostvarivanje jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, dodao je, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

“Hrvatska snažno podupire evropski put BiH i aktivno će joj pomagati na tom putu. Da bi u tome uspjela, ona mora ostvariti niz reformi i povećati učinkovitost svoje državne uprave i države u cjelini. Osobno sam tome i bio posvećen dio svoje profesionalne i političke karijere, još iz vremena kada sam u Evropskom parlamentu zajedno s kolegama pomogao da se stvore preduvjeti za podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u EU u vrijeme Junckerove Komisije i nizozemskog predsjedavanja Vijećem EU 2016., a tada je predsjedavajući Predsjedništva BiH bio Dragan Čović”, izjavio je.

Za vrijeme predsjedavanja Hrvatska je potporu BiH pokazala i organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju 2020., kojim je u žarište stavljen proces proširenja EU te evropska perspektiva jugoistoka Evrope, dodao je.

“Godišnjica Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma prilika je za sve aktere u BiH da u novim okolnostima promisle o idućim koracima koji će garantovati provedbu reformi, ubrzanje evropskog puta i stvaranje preduvjeta za bolji život u zemlji u kojoj sva tri konstitutivna naroda i građani trebaju biti ravnopravni”, kazao je između ostalog Plenković.

Leave a Comment