Prebrojavanjem glasova u Ilijašu potvrđeni rezultati u korist Dovadžije, čeka se potvrda CIK-a

 

 

Naime, nakon što se sumnjalo u malverzaciju glasovima Općinska izborna komisija je na osnovu saglasnosti Centralne izborne komisije (CIK) naredila prebrojavanje sedam biračkih mjesta, od toga jedno za načelnika, te šest otvorenih lista.

“Na otvorenim listama pronađena je jedna greška i to na način da je umanjen jedan glas za SDA, jer je pripadao NiP-u. Sada Amar Dovadžija ima isti broj glasova prednosti koji je imao one noći s nedjelje na ponedjeljak prema prvom prebrojavanju i riječ je o 47 glasova razlike. Mi smo sve vrijeme bili u to sigurni, samo što Općinska izborna komisija nije htjela prihvatiti rezultate s Jahorine, gdje je riječ o 22 izborna mjesta. Oni su danas prebrojani i ispalo je da je tačan rezultat u svaki glas kako je bilo u nedjelju navečer kada je Dovadžija pobijedio. Glasovi iz inostranstva i izolacije nisu dovoljni Fazliću da pobijedi, jer nemamo dovoljno veliki broj glasača da se to desi, ali još se čekaju ti glasovi”, kazao je za Klix.ba Halil Sulejmanović, šef izborne kampanje Amara Dovadžije.

Kako je kazao, zvanično su potvrđeni rezultati u korist Dovadžije, međutim, dodaje da ih CIK ne želi zvanično objaviti.

“CIK dezavuiše javnost i vjerovatno ostavljaju prostora za malverzacije. CIK sve vrijeme pokazuje rezultate redoslijedom koji odgovara Akifu Fazliću, pa on vodi na svakom prebrojavanju, što nije tačno. Poslali smo dopis CIK-u i molimo i apelujemo da prestanu dovoditi narod u zabludu i pogrešno prezentovati rezultate iz Općine Ilijaš. Zbog čega se sve ovo odugovlači, jer su objavljeni svi zvanični rezultati u ostalim velikim općinama u Sarajevu, samo se čeka na Ilijaš koji je poslije Trnova najmanji”, poručio je Sulejmanović.

Ranije danas Dovadžija nam je potvrdio da Općinska izborna komisija prebrojava glasove iz sedam vreća pod nadzorom dva posmatrača iz NiP-a.

Leave a Comment