PREMIJER NOVALIĆ JUTROS DOŠAO NA POSAO! U Zastupničkom domu Federalnog parlamenta upućen Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, SBB će glasati za smjenu premijera i Vlade

 

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH od jutros u sedam sati na svom je radnom mjestu i nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima.  Potvrđeno je to iz Novalićevog Kabineta, gdje su kazali da se premijer pridržava izrečenih mjera.

Nakon što je Sud BiH odbio zahtjev Tužilašta BiH za određivanje pritvora, te nakon što su izrečene mjere zabrane, u javnosti su se pojavila tumačenja prema kojima Novalić ubuduće neće moći rukovoditi radom Vlade FBiH.

 

Federalni premijer Fadil Novalić dobio je obrazloženje Suda Bosne i Hercegovine koje se odnosi na mjere zabrane koje su mu propisane uz odluku o odbijanju zahtjeva Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora. Potvrdila je tu informaciju Vasvija Vidović, braniteljica federalnog premijera, kazavši da je Sud BiH osumnjičenima zabranio kontakt bilo koje vrste.

Kada su u pitanju svjedoci, nije donesena mjera zabrane obavljanja dužnosti i donesena je mjera zabrane sastajanja i kontaktiranja u vezi sa samim predmetom – izjavila je Vidović.

To u praksi znači da će premijer Novalić moći kontaktirati i sastajati se sa njegovom zamjenicom i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević, koja je svjedok u ovom predmetu.

On normalno može obnašati svoju funkciju – dodala je Vidović.

Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH

U Zastupničkom dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je predat prijedlog za izglasavanje nepovjerenja federalnoj vladi i premijeru Fadilu Novaliću, zbog, kako je navedeno, neizbježne odgovornosti oko nabavke medicinske opreme.

Ovaj prijedlog je potpisalo više od 20 zastupnika Naše stranke, SDP-a, NiP-a, PDA, A-SDA i Nezavisnog bloka, prenosi N1.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi podnesen je “zbog neizbježne odgovornosti Vlade FBiH u svim aferama koje potresaju javnost u proteklom periodu, naročito one koje se vežu za nabavku medicinske opreme preko Federalne uprave civilne zaštite”.

Mi predstavnici građana ovim putem tražimo pokretanje procesa smjene Vlade FBiH što prije. S obzirom na to da je moralna i društvena odgovornost izostala te da odgovorni nisu ponudili svoje ostavke naša obaveza je da pokrenemo ovaj proces. Jasno moramo dati do znanja da se kriminal i korupcija u javnim institucijama ni u kom slučaju ne smije tolerisati – navedeno je u zahtjevu.

SBB će glasati za smjenu Novalića i Vlade FBiH

Savez za bolju budućnost glasat će za smjenu premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH.

“Želim kazati da SBB BiH ne može podržavati sistemsku korupciju, kao ni kriminal od strane direktora FUCZ Fahrudina Solaka i direktora firme Srebrena malina Fikreta Hodžića. SBB ce u Predstavničkom domu podržati smjenu premijera Fadila Novalića, kao i smjenu Vlade FBiH”, navela je zastupnica Saveza za bolju budućnost SAnela Prašović – Gadžo.

Leave a Comment