Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Tešnju

 

PANDEMIJA Doktor Senad Huseinagić potvrdio

Doktorica prijavila smrt od zarzane bolesti, u ovom slučaju od Covida, kaže Huseinagić

Tešanj: Novo žarište koronavirusa

 

U Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen je prvi smrtni slučaj usljed oboljenja koronavirusom, potvrdio je dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba ZDK i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, za “Avaz”.

 

Prema njegovim riječima, radi se o 82-godišnjem muškarcu iz Tešnja, čiji je sin bio pozitivan na Covid-19.

– Naime, sin osobe koja je preminula bio je pozitivan na koronavirus jer je testiran ranije. Vjerovatno se nije pridržavao pravila distance i izolacije, te je prenio virus na oca za kojega se kasnije ispostavilo da je pozitivan. Inače se radilo o težem hroničnom bolesniku, skoro pa nepokretnom – kaže Huseinagić.

Napominje da je ova smrt prvobitno zabilježena kao smrt uzrokvana moždanim udarom, ali je, nakon testiranja i anketiranja, ustanovljeno da je imao simptome koji se dovode u vezu sa koronavirusom.

  •  Tešanj: Novo žarište koronavirusa - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Tešanj: Novo žarište koronavirusa Foto: Arhiv

– Tako da je doktorica prijavila smrt od zarzane bolesti, u ovom slučaju od Covida. Da nije bilo respiratornih simptoma, onda se to što je pozitivan ne bi moglo vezati s moždanim udarom. Upravo je ovo primjer i rezultat koji nismo željeli u Zeničko-dobojskom kantonu. Imali smo pristup da sve oboljele smještamo u izolatorij, da nam budu pod nadzorom, međutim, imamo jako rašireno širenje u Tešnju i vidjet ćemo šta ćemo u biti u stanju poduzeti – kaže on.

Na kraju ističe da nisu pribjegavali prisilnoj izolaciji do sada, a procijenit će za ubuduće da li će ići tako, iako ona nije popularna.

-Pokazalo se u ovom slučaju da je sin preminulog pozitivan, a da otac ne bi bio ugrožen da je bio u izolatoriju. Testirani su njegova majka i dijete, oni su, također, pozitivni. Tako da, dalje će se poduzimati koraci i nadam se da će ovo biti prvi i posljednji smrtni slučaj u Kantonu – optimističan je Huseinagić.

Leave a Comment