PUTOVANJE IZ NJEMAČKE U HRVATSKU: Hrvat otkriva kakva je situacija na graničnim prijelazima, gdje se može očekivati prometni zastoj…

 

Prometni zastoj dug 16 kolometara ispred tunela Karavanke /Foto: Fenix (Tomislav Kovač)

 

Hrvati koji iz iseljeništva ovih dana planiraju odlazak u domovinu na svoj godišnji odmor sa strepnjom prate situaciju o ulascima i izlascima iz države, i mjerama zbog koronavirusa.

Nisu sigurni što mogu očekivati na graničnim prijelazima, u Hrvatskoj ili pri povratku s godišnjeg odmora iz Hrvatske.

No, oni Hrvati koji su već otputovali iz Njemačke i imali drugačije iskustvo od onog na kojeg upozoravaju mediji dok prenose uputstva i preporuke kriznih stožera i zavoda za javno zdravstvo, tvrde kako je kudikamo drugačije na graničnim prijelazima od onog kako se piše.

Fenixu se javio čitatelj Tomislav Kovač koji je iz Tübingena u petak uvečer (17. srpnja) otputovao za Hrvatsku.

karavanke tunelTomislav kaže kako nema neke posebno velike provjere na graničnim prijelazima. Zastoj je imao samo pred tunelom Karavanke, inače najprometnijim  graničnim prijelazom između Austrije i Slovenije.

– Nitko nas nije provjeravao, nismo morali ispunjavati nikakve formulare, čak su nam i Slovenci po običaju pogledali samo osobnu iskaznicu i to je bilo to. Imali smo gužvu čak 16 kilometara pred tunelom Karavanke, gotovo dva sata smo čekali na mjestu. Na slovensko-hrvatskoj granici Pribanjci -Vinica prema Bosiljevu, također nije bilo posebne provjere. Osim gužve pred Karavankama, put je prošao odlično – otkriva Tomislav Kovač.

Tomislav kaže kako je i u Hrvatskoj na cestama pojačan promet, vidi se da turista ima.

– Mislim da turistička sezona ipak nije potpuno izgubljena, bar po ovome što sam uspio vidjeti. No, kako bilo, sretan sam što sam napokon u svojoj domovini – kaže Tomislav.

Fenix-magazin/MD

NAPOMENA:  Iskustvo koje je na graničnim prijelazima imao Fenixov čitatelj, ne mora značiti da će ga imati i ostali putnici.  Npr. dok neki čitatelji Fenixu javljaju o formularima koje moraju ispuniti prilikom prelaska graničnih prijelaza, kod drugih to nitko nije tražio itd…

Leave a Comment